Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai mulţi patroni de restaurante din România includ bacşişul în nota de plată

Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei.

De la 18.09.2019, 20:52
WhatsApp
Vezi și:

Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei. Banii se întorc, apoi, la angajaţi prin salariu. Măsura este una controversată. Întrebat dacă este legală, ministrul Finanţelor a evitat un răspuns clar.

Adoptarea legii care reglementează fiscalizarea bacşişului a fost amânată în această săptămână de Parlament.

Proiectul prevede că bacşişul nu va fi obligatoriu însă, până la apariţia legii, patronii multor restaurante au adoptat o soluţie de compromis. La finalul notei au introdus o taxă de servicii, între 5 şi 15 la sută din consumaţie.

Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor: O să avem o lege a bacşişului când o să decidă Parlamentul

Iniţiativa patronilor de restaurante este legală, atât timp cât clienţii sunt anunţaţi de existenţa taxei încă de la intrarea în restaurant, spun analiştii fiscali. 

Cristi Bărhălescu, vicepreședinte ANAT: Chiar dacă nu e mulţumit, clientul nu poate să nu plătească. Poate să penalizeze restaurantul în alt fel, respectiv să nu se mai ducă acolo sau să-i ofere o recenzie foarte proastă. Pentru restaurant contează părerea clientului

Cristina lucrează ca ospătar în Centrul Vechi din Bucureşti. Pentru ea, bacşişul aproape că-i dublează salariul. Impozitarea atenţiilor primite de la clienţi ar duce, automat, la un venit mai mic.

Cristina Novac, ospătar: Nu sunt de acord ca bacşişul să fie impozitabil pentru că plătim destule taxe. Dacă ar fi impozitabil, am plăti alte taxe în plus

În ţările unde turismul reprezintă un motor al economiei, bacşişul este impozitat.

În Italia, spre exemplu, bacşişul este inclus direct în notă şi reprezintă cam 10-15% din valoarea consumaţiei. În SUA, fie este inclus în notă şi se impozitează, fie se dă direct ospătarului.

Un client din SUA spune că "eu dau bacşiş cam 20 la sută, indiferent de cum este servirea. Dacă servirea este foarte proastă, dau cam 15%, dar aşa îşi câştigă existenţa. Ospătarii au salarii foarte mici".

Şi în Turcia, tipsul este inclus, de obicei, în nota de la final, dar se dau şi alţi bani ospătarilor. În alte ţări, în schimb, bacşişul nu există.

Este a doua oară când ministrul Teodorovici încearcă să legifereze tipsurile date în baruri şi în restaurante. În 2015, legea a  fost abrogată după câteva săptămâni de la intrarea în vigoare, după sute de plângeri venite din partea angajaţilor din restaurante şi a patronilor.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nota de plata ospatar patron restaurant romania
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025