Antena LIVE

Tot mai mulţi patroni de restaurante din România includ bacşişul în nota de plată

Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei.

De la 18.09.2019, 20:52

Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei. Banii se întorc, apoi, la angajaţi prin salariu. Măsura este una controversată. Întrebat dacă este legală, ministrul Finanţelor a evitat un răspuns clar.

Adoptarea legii care reglementează fiscalizarea bacşişului a fost amânată în această săptămână de Parlament.

Proiectul prevede că bacşişul nu va fi obligatoriu însă, până la apariţia legii, patronii multor restaurante au adoptat o soluţie de compromis. La finalul notei au introdus o taxă de servicii, între 5 şi 15 la sută din consumaţie.

Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor: O să avem o lege a bacşişului când o să decidă Parlamentul

Iniţiativa patronilor de restaurante este legală, atât timp cât clienţii sunt anunţaţi de existenţa taxei încă de la intrarea în restaurant, spun analiştii fiscali. 

Cristi Bărhălescu, vicepreședinte ANAT: Chiar dacă nu e mulţumit, clientul nu poate să nu plătească. Poate să penalizeze restaurantul în alt fel, respectiv să nu se mai ducă acolo sau să-i ofere o recenzie foarte proastă. Pentru restaurant contează părerea clientului

Cristina lucrează ca ospătar în Centrul Vechi din Bucureşti. Pentru ea, bacşişul aproape că-i dublează salariul. Impozitarea atenţiilor primite de la clienţi ar duce, automat, la un venit mai mic.

Cristina Novac, ospătar: Nu sunt de acord ca bacşişul să fie impozitabil pentru că plătim destule taxe. Dacă ar fi impozitabil, am plăti alte taxe în plus

În ţările unde turismul reprezintă un motor al economiei, bacşişul este impozitat.

În Italia, spre exemplu, bacşişul este inclus direct în notă şi reprezintă cam 10-15% din valoarea consumaţiei. În SUA, fie este inclus în notă şi se impozitează, fie se dă direct ospătarului.

Un client din SUA spune că "eu dau bacşiş cam 20 la sută, indiferent de cum este servirea. Dacă servirea este foarte proastă, dau cam 15%, dar aşa îşi câştigă existenţa. Ospătarii au salarii foarte mici".

Şi în Turcia, tipsul este inclus, de obicei, în nota de la final, dar se dau şi alţi bani ospătarilor. În alte ţări, în schimb, bacşişul nu există.

Este a doua oară când ministrul Teodorovici încearcă să legifereze tipsurile date în baruri şi în restaurante. În 2015, legea a  fost abrogată după câteva săptămâni de la intrarea în vigoare, după sute de plângeri venite din partea angajaţilor din restaurante şi a patronilor.

Ți-a plăcut acest articol?

nota de plata ospatar patron restaurant romania
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024