Tot mai mulţi patroni de restaurante din România includ bacşişul în nota de plată
Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei.
De Redactia Observator la 18.09.2019, 20:52Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei. Banii se întorc, apoi, la angajaţi prin salariu. Măsura este una controversată. Întrebat dacă este legală, ministrul Finanţelor a evitat un răspuns clar.
Adoptarea legii care reglementează fiscalizarea bacşişului a fost amânată în această săptămână de Parlament.
Proiectul prevede că bacşişul nu va fi obligatoriu însă, până la apariţia legii, patronii multor restaurante au adoptat o soluţie de compromis. La finalul notei au introdus o taxă de servicii, între 5 şi 15 la sută din consumaţie.
Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor: O să avem o lege a bacşişului când o să decidă Parlamentul
Iniţiativa patronilor de restaurante este legală, atât timp cât clienţii sunt anunţaţi de existenţa taxei încă de la intrarea în restaurant, spun analiştii fiscali.
Cristi Bărhălescu, vicepreședinte ANAT: Chiar dacă nu e mulţumit, clientul nu poate să nu plătească. Poate să penalizeze restaurantul în alt fel, respectiv să nu se mai ducă acolo sau să-i ofere o recenzie foarte proastă. Pentru restaurant contează părerea clientului
Cristina lucrează ca ospătar în Centrul Vechi din Bucureşti. Pentru ea, bacşişul aproape că-i dublează salariul. Impozitarea atenţiilor primite de la clienţi ar duce, automat, la un venit mai mic.
Cristina Novac, ospătar: Nu sunt de acord ca bacşişul să fie impozitabil pentru că plătim destule taxe. Dacă ar fi impozitabil, am plăti alte taxe în plus
În ţările unde turismul reprezintă un motor al economiei, bacşişul este impozitat.
În Italia, spre exemplu, bacşişul este inclus direct în notă şi reprezintă cam 10-15% din valoarea consumaţiei. În SUA, fie este inclus în notă şi se impozitează, fie se dă direct ospătarului.
Un client din SUA spune că "eu dau bacşiş cam 20 la sută, indiferent de cum este servirea. Dacă servirea este foarte proastă, dau cam 15%, dar aşa îşi câştigă existenţa. Ospătarii au salarii foarte mici".
Şi în Turcia, tipsul este inclus, de obicei, în nota de la final, dar se dau şi alţi bani ospătarilor. În alte ţări, în schimb, bacşişul nu există.
Este a doua oară când ministrul Teodorovici încearcă să legifereze tipsurile date în baruri şi în restaurante. În 2015, legea a fost abrogată după câteva săptămâni de la intrarea în vigoare, după sute de plângeri venite din partea angajaţilor din restaurante şi a patronilor.