Pâinea cea de toate zilele, mai scumpă! Brutarii anunță o creştere a preţurilor cu 10%
Vom mânca o pâine mai scumpă. Brutarii sunt pe cale de dispariţie, cumpărătorii tot mai puţini, iar cei 80 de bani pe care îi plătim pentru o pâine nu reuşesc să acopere cheltuielile dintr-o brutărie. Aşa că patronatul vorbeşte despre scumpiri. Culmea e că anul acesta se anunţă una din cele mai mari recolte de grâu din ultimii cinci ani, însă, grâul nu are cerere, iar pâinea nu se vinde.
De Redactia Observator la 09.06.2017, 01:13Vom mânca o pâine mai scumpă. Brutarii sunt pe cale de dispariţie, cumpărătorii tot mai puţini, iar cei 80 de bani pe care îi plătim pentru o pâine nu reuşesc să acopere cheltuielile dintr-o brutărie. Aşa că patronatul vorbeşte despre scumpiri. Culmea e că anul acesta se anunţă una din cele mai mari recolte de grâu din ultimii cinci ani, însă, grâul nu are cerere, iar pâinea nu se vinde.
Pâinea aburindă, proaspăt scoasă din cuptorul brutăriei nu mai este căutată ca altă dată. Se vede şi în cifre. De la an la an mâncăm tot mai puţină. Un lucru bun pentru sănătate, cât se poate de rău însă pentru afaceri. 80 de bani, cât costă o franzelă, abia acoperă costurile.
Angajatorii din industrie abia mai găsesc oameni dispuşi să muncească la foc continuu pe un salariu de 1.500 de lei.
Pâinea care vine gata preparată de peste hotare costă şi de 20 de ori mai mult decât pâinea din brutăriile noastre. Sortimentele din cereale integrale, tărâţe şi fel de fel de adaosuri de seminţe îi fac pe unii să dea şi peste 10 lei pentru o franzelă.
Pentru oricine ar fi, e o concurenţă serioasă. Fabricile tradiţionale spun că nu mai au de ales, îşi scumpesc produsele sau aşteaptă falimetul. După scumpirile anunţate, o franzelă va costa 1 leu.