În inima Transilvaniei, se ascunde un loc desprins parcă din basme. Tăul Căianului, lacul care nu seacă niciodată
În inima Transilvaniei, se ascunde un loc desprins parcă din cele mai frumoase poveşti. Tăul Căianului este lacul care nu seacă niciodată. La fel ca legendele care s-au ţesut de mii de ani în jurul lui.
De Redactia Observator la 08.10.2018, 17:50În inima Transilvaniei, se ascunde un loc desprins parcă din cele mai frumoase poveşti. Tăul Căianului este lacul care nu seacă niciodată. La fel ca legendele care s-au ţesut de mii de ani în jurul lui. Peisajul şi basmele, toate au pus zona pe harta turistică a ţării, iar acum, autorităţile vor să se asigure că oamenii o vor descoperi în număr cât mai mare.
Ascunsă de peisajul verde şi de versanţii abrupţi, priveliştea spre valea care adăposteşte lacul Căianului ni se dezvăluie pas cu pas. Suntem la mai bine de 20 de kilometri de Dej, într-un loc de poveste. În zare, culmile Munţilor Ţibleş veghează parcă întreaga zonă.
În jurul lacului, s-au ţesut nenumărate legende. Nimeni nu ştie cât de adânc este cu adevărat.
Pavel Tarmure, localnic: Am zis hai să fac şi eu o baie aici, că nu vrea nimeni, m-am dezbrăcat şi m-am băgat în apă. La mijloc m-am lăsat să văd cât e de adânc. M am dus cât m-am dus, dar am simţit rece la picioare şi i-am zis nu mă mai duc, că aici mor şi am ieşit la deal, m-am dus cam la vreo trei metri.
Oamenii locului spun că demult un car tras de bivoli a căzut în apă. A ieşit însă la suprafaţă unde nimeni nu se aştepta.
Ioan Cius, localnic: Dintr-o dată a sărăcit şi a venit cineva cu un car cu bivoli şi a ieşit tocmai la podul Dejului omul, cu lemne!
Tot aici se spune că îşi face veacul şi Fata Pădurii, o creatură care fermecă feciorii din sat.
Ludovica Pugna-localnica: Acolo sta fata pădurii şi a avut grădină, acolo pe râpă şi a pus flori acolo. A coborât de acolo în sat Venea şi le lua copiii şi îi punea de a ei. Eu cred că ne spuneau bătrânii că s-au întâmplat.
Dincolo de legende însă, zona atrage tot mai mulţi turişti datorită frumuseţii ei. De pe dealul care adăposteşte lacul, priveliştea este de vis - se văd toate satele de pe Valea Ţibleşului.
Valerica Sterta-localnica: Un turist ca orice turist din țara asta și nu numai cauta liniște cauta locuri care spun ceva despre ținutul respectiv.
Paul Stir, primar com Caianu Mic: Ne dorim dezvoltarea unei zone de agrement acolo, bineinteles am și făcut demersuri în acest sens la Ministerul Turismului, să introducem comuna Căianu Mic în circuitul turistic li cultural la nivel naţional.
Lacul este alimentat permanent cu apă din precipitaţii și din izvoarele din zonă, aşa se face că nu seacă niciodată.