Pelerinaj de Sfântul Andrei. În ciuda gerului, zeci de gălăţeni au mers îmbrăcaţi în port popular, până la Catedrala din centrul oraşului
Acolo au fost depuse moaştele Sfântului Andrei, iar oamenii vor să se roage. Sărbătoarea aduce superstiţii şi tradiţii care se respectă peste tot: românii pun grâu la încolţit, iar fetele au strecurat, în această noapte, busuioc sub pernă.
De Redactia Observator la 30.11.2018, 11:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Acolo au fost depuse moaştele Sfântului Andrei, iar oamenii vor să se roage. Sărbătoarea aduce superstiţii şi tradiţii care se respectă peste tot: românii pun grâu la încolţit, iar fetele au strecurat, în această noapte, busuioc sub pernă. Şi se mai spune că cine pune usturoi la geam va fi ferit de spirite rele. La Botoşani, în localitatea considerată patria usturoiului, tradiţia a adus laolaltă zeci de copii, care au împletit funii şi au creat decoraţiuni speciale.
La Galaţi, la minus 5 grade Celsius, tineri şi vârstnici au mers pe jos, cu făclii în mâini, până la Catedrala Arhiepiscopală. Au vestit astfel sărbătoarea Sfântului Andrei.
Localnic: Acest pelernaj reprezintă o binecuvântare şi ne încălzeşte atăt trupul cât şi inimile noastre în ciuda acestui ger. Este ca o jertfă pentru Sfântul Apostol Andrei.
Codruţ Mirică , preşedinte ASCOR: Este mesajul pe care tinerii în această seară îl aduc din dragostea lor şi din evlavie pentru cel care ne-a creştinat. Este lumina bucuriei, este lumina încrederii, dar mai ales este lumina speranţei.
Din bătrâni se spune că, de Sfântul Andrei, spiritele ies in lume, iar oamenii se apără de vrăji cu busuioc şi, bineînţeles, cu usturoi. În localitatea Copălau din Botoşani, unde jumătate din oameni cultivă usturoi, copiii au pregătit decoraţiuni speciale.
În sat, aproape în faţa fiecărei case se află tarabe improvizate cu sute de „funii" de usturoi scoase la vânzare.
De Sfântul Andrei se pune şi grâu la încolţit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casa. Dacă noaptea este senină, tradiţia spune că iarna va fi blîndă.