Ultimele pregătiri pentru cel mai mare pelerinaj religios din România
Mai sunt câteva zile până la cel mai mare pelerinaj religios din România. La Iași, pregătirile au intrat în linie dreaptă pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și pentru zilele orașului.
De Redactia Observator la 08.10.2018, 17:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Mai sunt câteva zile până la cel mai mare pelerinaj religios din România. La Iași, pregătirile au intrat în linie dreaptă pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și pentru zilele orașului.
Aşa se face că acum, doar cu greu doritorii mai pot găsi locuri de cazare. Gradul de ocupare a hotelurilor şi pensiunilor din zonă este de aproape sută la sută. Nu doar patronii unor astfel de spaţii se aşteaptă la câştiguri uriaşe, ci şi comercianţii de acolo.
Momentan, la Iaşi nu se simte atmosfera de sărbătoare. Oraşul este în forfota pregătirilor. Se apropie cel mai mare pelerinaj religios de la noi din ţară şi totul trebuie aranjat până în cele mai mici detalii.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei: Avem pregătit și anul acest un numar peste 140 de voluntari inca de la gară autogară, zonele acelea. Per total nu ştiu dacă a fost un număr mai mare de pelerini decât în alţi ani, probabil 150.000 minim, în ziua de sâmbăta.un număr record de pelerini.
Pelerinii au început deja să sosească la Iaşi. Sunt cu sutele, de câteva zile.
Şi târgul din centrul oraşului începe să prindă contur. Aleile sunt curăţate, decorurile aranjate, iar tarabele unde comercianţii din întreaga ţară îşi vor vinde produsele, montate. Unii dintre ei s-au instalat deja şi îşi aşteaptă clienţii. De departe însă, cei mai fericiţi sunt hotelierii. La ora actuală să găseşti un loc liber de cazare în oraş, pare o misiune. imposibilă. Am încercat şi noi să căutam unul. În zadar.
Mai există totuşi variante şi pentru pelerinii întârziaţi. Constantin găzduieşte an de an în propria casă enoriaşii care sosesc la catafalcul Sfintei Parascheva.
Constantin, gazdă: Cine vine, doreşte, îi ajutăm, fără nicio plată, fără nimic. Acum doi ani am avut o familie din Constanţa, formată din patru persoane.
Radu Brânză, preot: Încercam sa fim primitori şi noi ca Arhiepiscopie organizam în fiecare an acest proces de identificare a familiilor de la noi care ii pot primi pe cei care vin la noi din alte oraşe ca să îi găzduim.
Oficial, pelerinajul la Sfânta Parascheva începe pe 11 octombrie. Sunt aşteptaţi sute de mii de enoriaşi din toate colţurile ţării. Pentru a veni în ajutorul lor, CFR Călători a suplimentat numărul trenurilor care merg, în această perioadă, spre Iaşi.