Sute de pelerini de la Sfânta Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale
De Ziua Sfintei Parascheva, Iaşi a fost mai plin ca niciodată. Peste 200 de mii de oameni s-au închinat până acum la racla sfântă, în cel mai mare pelerinaj ortodox din ţară. Unii au venit de la sute de kilometri distanţă, au aşteptat şi 24 de ore la cozi pentru câteva secunde lângă moaşte.
De Redactia Observator la 14.10.2019, 20:06De Ziua Sfintei Parascheva, Iaşi a fost mai plin ca niciodată. Peste 200 de mii de oameni s-au închinat până acum la racla sfântă, în cel mai mare pelerinaj ortodox din ţară. Unii au venit de la sute de kilometri distanţă, au aşteptat şi 24 de ore la cozi pentru câteva secunde lângă moaşte, rugându-se pentru o minune. Alţii au venit să-i mulţumească Sfintei pentru ajutorul pe care l-au primit. Toţi spun că în apropierea raclei au uitat de oboseală şi au trăit emoţii puternice.
Mariana Maloş, absolventă de Conservator, spune că "am simţit că Sfânta Cuvioasa Parascheva mă cheamă cu toată inima şi sunt foarte bucuroasă. Sunt emoţii din suflet, de bucurie că am ajuns".
Bucuria, emoţia şi speranţa i-au adus împreună pe pelerini. 60 de mii de oameni au fost tot timpul în coloana spre moaştele Sfintei Parascheva.
Printre ei, părinţi cu copii pe umeri şi bunici cărora credinţa le-a dat putere să călătorească sute de kilometri şi să reziste atâtea ore în picioare.
Una dintre femeile de la coadă spune că "nu sunt perfect sănătoasă, dar nici n-am simţit că fac 23 de ore din cauză că am simţit o plăcere extraordinară, cu gândul că ajung la Sfânta".
Alţi 4000 de pelerini au ocupat toată ziua Piaţa din faţa Catedralei Mitropolitane, iar aproape 10 mii bulevardul central. Până acum, în cele patru zile de pelerinaj, 200 de mii de oameni s-au închinat la raclă. A fost aproape imposibil să-ţi faci loc prin mulţime pentru a ajunge cât mai aproape de scena unde 19 ierarhi, 13 preoţi şi nouă diaconi au oficiat slujba.
Unii pelerini au venit la Iaşi să-i mulţumească Sfintei Parascheva, pentru minunile din viaţa lor. Alţii s-au rugat să le ocrotească familia. I-au ţinut la piept icoana şi i-au dăruit flori, de ziua ei.
Alina, o tânără mămică, spune că "e al 10-lea an în care am ajuns la Cuvioasa, de ziua ei, şi tot ce mi-am dorit ea mi-a ajutat. Mi-a dat un copil sănătos. Rugăciunile mele au ajuns la ea şi de asta sunt emoţionată, în fiecare an ies plânsă".
În mijlocul mulţimii au fost chemate şi ambulanţele. Până acum, peste 670 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 52 dintre ei au ajuns la spital.
După aproape 20 de ore în care au stat la coadă şi alte câteva ore în care au asistat la slujbă, pelerinii s-au mai aşezat încă o dată la rând, de data asta pentru a primi binemeritata porţie de sarmale, aşa-numita masă a pelerinului care le este oferită an de an gratuit.
Preot Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Îşi doresc să fie lângă Sfântă în această zi şi fac, după cum vedeţi, orice fel de jertfa. Văd că nimic nu-i clinteşte. Nu ştiu dacă vreodată au fost atât de mulţi
Parascheva, tânăra care şi-a donat hainele săracilor şi a ridicat cămine pentru orfani, a murit la 27 de ani. Moaştele ei au fost aduse de la Constantinopol la Iaşi, de domnitorul Vasile Lupu, în 1641. Apoi au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, după ce au scăpat miraculos din foc.