Pentru a nu plăti taxa pe tona de deșeuri, gunoiul nu se mai aruncă la groapă, ci se dă în custodie!
Gunoiul nu se mai aruncă la groapă, ci se dă în custodie. Sub această formă de depozitare ilegală au fost găsite 54 de mii de tone de deşeuri la una dintre rampele unde se aruncă resturile din Capitală.
De Redactia Observator la 27.04.2017, 20:05Gunoiul nu se mai aruncă la groapă, ci se dă în custodie. Sub această formă de depozitare ilegală au fost găsite 54 de mii de tone de deşeuri la una dintre rampele unde se aruncă resturile din Capitală.
Ce era nesigur în cuvintele unui paznic al gropii de gunoi, au confirmat comisarii Gărzii de Mediu.
La groapa de la Vidra ajung în fiecare zi aproape 800 de tone de gunoi. În primele trei luni ale anului, aici au fost depozitate peste 61 de mii de tone de deşeuri. 54 de mii de tone au fost depozitate sub forma unei custodii.
Pentru aceast cantitate nu s-a plătit taxa la groapă, adică o pagubă în bugetul statului de mai bine de un milion de euro.
Banii ar fi trebuit colectaţi de administratorii de depozite.
În primele trei luni ale acestui an, AFM a încasat din taxa la groapă pentru judeţul Ilfov doar 364 de mii de lei. Adică echivalentul a doar 4550 de tone de gunoi.
În Ilfov există două gropi de gunoi.
De la începutul anului ar fi trebuit plătiţi peste 9 milioane de lei. La bugetul AFM au ajuns doar puţin peste 3% din bani.
Firma care administrează groapa din comuna Vidra nu a oferit nici un punct de vedere, oficial.
"Vă informăm că solicitarea dumneavoastră a fost primită şi înregistrată cu nr. 637/20.03.2017. (...) vă comunicăm răspunsul imediat ce departamentele respective vor analiza şi centraliza informaţiile solicitate.", a fost răspunsul firmei care administrează depozitul de la Vidra.
În 2009, România avea doar 26 de gropi de gunoi conforme cu normele europene, dintr-un total de 165. Peste o sută dintre ele trebuiau închise până în 2017. Dar autorităţile române nu au reuşit să-şi actualizeze planul de gestionare a deşeurilor.
Iar Comisia Europeană ne-a dat în judecată.
Dacă pierde, România riscă să plătească amenzi de peste 100 de mii de euro pe zi.