Peste 90% dintre românce nu au făcut niciodată un control pentru depistarea cancerului la sân
Doar 10% dintre românce își fac controlul pentru depistarea cancerului la sân, o cifră alarmantă.
De Redactia Observator la 01.10.2017, 23:28- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Doar 10% dintre românce își fac controlul pentru depistarea cancerului la sân, o cifră alarmantă. Din acest motiv, rata de supravieţuire cu această maladie este de 63% în România, spre deosebire de 75 de procente, cât este media europeană. Boala se descoperă atât de târziu, încât nu mai poate fi tratată. În ziua luptei împotriva cancerului de sân, medicii şi ONG-urile trag încă o dată, un semnal de alarmă - mergeţi la un control de rutină!
Deşi au trecut aproape 7 ani, Mihaela încă îşi aminteşte momentul în care a primit diagnosticul. Au urmat luni de tratament, chin, chimioterapie şi gânduri negre.
Mihaela a trecut prin zeci de transformări. Şi-a pierdut părul, a slăbit, iar lumea în jurul ei lumea parcă era alta. Cu răbdare şi cu cei dragi alături a reuşit să le ducă pe toate. Ba chiar s-a înscris la facultate, când nimeni nu se aştepta.
Din fericire, boala a fost depistată în stadiu incipient. Un control anual, după vârsta de 40 de ani, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Fundaţia Renaşterea luptă pentru prevenţia, diagnosticul şi tratarea afecţiunilor femeii încă de la începutul anilor 2000, iar demersurile nu se opresc aici. Campaniile de informare vor continua şi în cazul cancerului de col, vaccinării anti-HPV sau diverselor tipuri de imunizări.
Prin campania "Alege să nu suferi", şi Observator a convins autorităţile să le întindă o mână femeilor care s-au luptat cu cancerul la sân şi cu o recuperare şi mai cruntă. Protezele mamare necesare după extirparea sânilor sunt acum decontate de stat.