Peștele din Delta Dunării, licitat la Bursa din Tulcea (Video)
Peştele din Delta Dunării îşi va găsi preţul corect la Bursa din Tulcea. E un proiect pe care pescarii din zonă îl aşteaptă de peste zece ani şi care îi va ajuta să nu mai rămână cu marfa nevândută.
De Redactia Observator la 03.04.2019, 23:04- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Peştele din Delta Dunării îşi va găsi preţul corect la Bursa din Tulcea. E un proiect pe care pescarii din zonă îl aşteaptă de peste zece ani şi care îi va ajuta să nu mai rămână cu marfa nevândută. În plus, spun oamenii, bursa le va garanja un preţ minim şi pentru specii de peşti care îşi găsesc greu loc pe piaţă. Iar cumpărătorii vor şti exact pe ce dau banii.
Grigore Baboianu, directorul bursei de Peşte din Tulcea: Fiecare naveta de peste este cantarita, este ataşată eticheta pe care se sprecifica sursa pestelui, specia, producator, zona din care s-a pescuit. In sala de expunere, clientii vizualizeaza marfa care se va licita in ziua respectiva.
Peştele va fi adus cu trei ambarcaţiuni dotate cu instalaţii frigorifice. Bursa va colecta marfa de la pescari şi de la fermele piscicole din Tulcea şi Constanţa.
Bursa va asigura, la cerere, şi transportul peştelui la cumpărător. Pescarii din zonă aşteptau un ajutor de foarte mulţi ani. Vor trebui să înveţe să oprereze pe bursă, iar clienţi lor să înveţe să cumpere.
Victor Tureac, pescar din Tulcea: Bursa de peşte ne va garanta peştele inferior. Carasul, babuşca, sunt anumite perioade ale anului în care aceste specii nu se vând mai deloc.
Primele două tranzacţii au fost deja făcute pentru a evita sancţiunile pe care România le-ar fi plătit Comisiei Europene pentru întârzierea inaugurării proiectului. Valoarea lui iniţială a fost de 10 milioane de euro, dar în final, bugetul a scăzut la jumătate.
Bursa, care va fi de fapt un centru de primă vânzare a peştelui, îi va ajuta pe pescarii din zonă să îşi dezvolte afacerile. Marfa va pleca în principal către marile lanţuri de magazine, iar bursa ar putea elimina specula de pe piaţa neagră. Acolo, un kilogram de crap, de exemplu, se vinde cu 15 lei. Cu trei lei mai puţin decât pe tarabe.
Dragoş Gavrilă, directorul unei ferme: Un ajutor în ceea ce înseamnă desfacerea de marfă. Dacă totul se adună într-un loc, toată România ştie unde se găseşte peştele de Deltă.
În prezent, din cele aproape 40 de mii de hectare de amenajări piscicole din zonă, puţin sub 10 mii de hectare livrează efectiv peşte în pieţe. Pescarii spun că bursa va confirma şi calitatea peştelui, iar cumpărătorul va plăti exact pentru ceea ce cumpără.
Una dintre cele mai mari pieţe de peşte funcţionează de ani buni la Tokyo. Aici camioanele aduc zilnic mii de tone de peşte, iar vânzările se ridică la multe milioane de euro. La Bursa din Tulcea, ştiuca, somnul, crapul, carasul sau bibanul de Delta Dunării îşi vor afla preţul la licitaţie.