Invalid chemat de pe patul de spital, desi avea dreptul sa fie evaluat la domiciliu
Un batran din Ploiesti a fost chemat de pe patul de spital, desi legea ii da dreptul sa fie evaluat la domiciliu. El nu stia, iar medicii din comisie nu i-au spus
De Redactia Observator la 14.05.2013, 19:21Cand l-au vazut, au tras o concluzie seaca precum legea. Batranul ar fi venit pentru a face "lobby", spun sefii Directiei de Asistenta Sociala, adica, sa cerseasca pentru niste bani in plus la pensia de handicap. "Acum am ramas nenorocit pe toata viata", spune nea Vasile. Dumnezeu i-a luat un picior, iar statul roman i-a luat dreptul de a trai demn in durerea lui. "Ma doare si piciorul, tata. Acum vreo doua zile a inceput sa ma doara tare". Are vorba calda a unui bunic si fata brazdata de chinuri. Este victima unui sistem medical muribund si infatuat. A ajuns pana la usa medicului, pe brate, ajutat de oameni. La intrare, cei de la Directia Sociala i-au trimis un scaun cu rotile. Nu pentru a-l ajuta, ci pentru ca au aflat ca e filmat de jurnalisti.
Chinurile Golgotei sunt pentru vizita la comisia medicala de expertiza. Certificatul de handicap e provizoriu si trebuie anual reconfirmat. Fara el, batranul nu primeste pensia de 230 de lei, iar autoritatile se asigura ca, intre timp, batranului nu i-a crescut piciorul la loc. Specialistii pun apostila, minune nu s-a intamplat. Nea Vasile are tot un picior taiat si unul bolnav.
Medicii din comisie nu l-au anuntat ca legea - asa dura, cum e- il poate, totusi, scuti de aceste drumuri. Evaluarea lui se putea face acasa sau la spitalul unde era deja internat. Pentru asta, insa, membrii comisiei trebuiau sa bata ei drumul. Prin lege, transportul lor e decontat de stat. Al lui Nea Vasile nu e, iar pasii lui durerosi sunt oricum anonimi.
"Exista si dorinta ca prin prezenta personala sa demonstreze care este situatia sa medicala adevarata, astfel incat sa existe - sa spunem un "lobby" - pentru o incadrare mai favorabila acelei persoane", a declarat Floarea Vasile, director DGASPC Prahova.
Holurile Directiei sunt scena aceleasi povesti, cu actori diferiti. Batrani si tineri tin mainile impreunate ca la rugaciune si asteapta cu orele. Unii nu mai rezista si varsa sange, la propriu.O femeie si-a spart capul, alta a lesinat.
O comisie de Ministerul Muncii a venit in control. Au schimbat programul, ca sa se evite aglomeratia, iar cabinetele de la primul etaj sa fie mutate la parter si atat.