Ploile au distrus peste 10 mii de hectare de culturi agricole
Ploile au distrus peste 10 mii de hectare de culturi agricole. Fermierii sunt disperaţi. Spun că statul i-a abandonat şi trebuie singuri să-şi acopere pagubele. Sunt însă şi zone unde nu a plouat de săptămâni întregi iar acolo SECETA a uscat grâul şi orzul.
De Redactia Observator la 04.06.2019, 20:39Ploile au distrus peste 10 mii de hectare de culturi agricole. Fermierii sunt disperaţi. Spun că statul i-a abandonat şi trebuie singuri să-şi acopere pagubele. Sunt însă şi zone unde nu a plouat de săptămâni întregi iar acolo SECETA a uscat grâul şi orzul. În faţa acestor probleme, ministrul Petre Daea a răspuns simplu: e mai mult bine decât rău!
Culturile din judeţul Giurgiu sunt la pământ, după ploile din ultimele două săptămâni. Pământul este îmbibat cu apă şi nimic nu mai poate fi salvat. Vorbim de sute de hectare cultivate cu porumb, grâu, orz şi rapiţă.
Agriculturii se plâng că statul nu-i ajută cu subvenţii pentru a recupera pierderile
Peste 100 de ha de porumb sunt calamitate pe acest câmp din Giurgiu. Proprietarul spune că statul l-a abandonat, compania de asigurări s-ar putea să nu-l despăgubească în totalitate, iar natura i-ar putea distruge şi celelalte culturi.
Oamenii sunt disperaţi. Spun că nu au primit ajutoarele promise de Ministerul Agriculturii, iar inundaţiile îi împing la faliment.
Ştefan Muscă, agricultor: Subvenţia întârzie să apară. Ne mint că de mâine, de mâine. În situaţia asta suntem în imposibilitate de plată. Nu avem decât să ne vindem casele, să închidem şi să emigrăm. Nu se poate face nimic în Ţara Românească pentru că statul nu se îndreaptă spre noi
Situaţia este asemănătoare şi în Banatul Montan. Ploile au umflat mai multe râuri care au inundat sute de hectare de grădini, livezi şi păşuni.
În schimb, în Dobrogea, fermierii au probleme diametral opuse. Aici, seceta le distruge pământul. Floarea soarelui şi orzul sunt cele mai afectate culturi.
Raul Mărunţoiu, agricultor: De la semănatul florii soarelui, această cultură nu a văzut niciun litru de apă din cer. Ne uităm la nori şi vedem că totul este uscat în jur
Pe ministrul Agriculturii, cele 10 mii de hectare afectate de vremea extremă nu-l îngrijorează.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Pe anumite suprafeţe unde bălteşte apa, peste o zi se retrag apele. Acolo cultura nu este în pericol, doar în pericol temporar. E mai mult bine decât rău pentru agricultură
De la începutul sezonului de furtuni, au fost lansate în întreaga ţară peste o mie de rachete anti-grindină.