Poliția Școlilor a devenit operațională, după ce numărul infracțiunilor comise de minori a crescut
Anul şcolar a început şi pentru poliţişti. Astăzi a devenit operaţională Poliţia Şcolilor, o structură nou înfiinţată după valul imens de cazuri de bullying din ultima perioadă. Poliţiştii vor discuta săptămânal cu părinţii şi profesorii pentru a găsi o soluţie la situaţiile care apar în fiecare şcoală în parte. Problema este că, noua structură va avea doar 270 de angajaţi, iar în toată ţara sunt aproape trei milioane de elevi.
De Redactia Observator la 14.09.2020, 20:20- Poliția Școlilor are, deocamdată, doar 270 de angajați.
- Anul trecut, peste 7.000 de minori au fost sancționați pentru că au comis infracțiuni.
Bullying, trafic de minori şi consum de droguri. Sunt infracţiuni pe care le vom vedea mai rar în şcoli, promit şefii din Poliţie, care au pus 270 de ofiţeri şi agenţi să aibă grijă de elevi.
Problema este că ei trebuie să supravegheze aproape trei milioane de elevi. Singura şansă a poliţiştilor este să le ceară ajutorul profesorilor şi directorilor.
Gabriel Nae, șef serviciu Poliția Școlară: Poate că un profesor observă un copil care a venit bătut la școală. Copilul poate nu vrea să discute cu acel profesor. Profesorul ne anunță.
În Bucureşti, de exemplu, șapte ofiţeri şi un agent lucrează în Poliţia Şcolilor. Ei trebuie să ţină legătura săptămânal cu profesorii şi elevii din 600 de şcoli. Atunci când va fi nevoie de o intervenţie, vor cere ajutorul colegilor de la Rutieră, al poliţiştilor de proximitate sau al psihologilor.
Gabriel Nae, șef serviciu Poliția Școlară: Nu toate școlile se confruntă cu aceeași problemă. Putem avea într-o școală o problemă cu drogurile, în alta cu bullyingul. Vom avea staționări la fiecare școală, vor patrula jandarmi, polițiști la școli, iar prin DGASPC ne putem deplasa acasă la acei copii.
Înfiinţarea Poliţiei Şcolilor vine într-o perioadă în care pe Facebook apar tot mai des clipuri făcute de minori care îşi lovesc colegii.
Sorin Stănică, prevenirea criminalității: Fapte asociate au existat întotdeauna. Ne mai confruntăm cu un fenomen și anume distribuirea lui foarte mult în mediul online. Un copil care era victima unei infracțiuni de bullying acum 20 de ani era doar victima agresorului, acum poate să devină victima a o suta sau a o mie de alți copii care văd acele acțiuni mediatizate.
Săptămâna aceasta, poliţiştii vor începe şi controalele în şcoli. Ofiţerii vor să verifice dacă toate unităţile şcolare au pază şi camere de supraveghere. Poliţia Şcolilor se va folosi de astfel de sisteme. În unele şcoli, ofiţerii vor urmări imaginile, iar dacă apar probleme, vor trimite la şcoală o echipă din teren.
Numai anul trecut, peste 7.000 de minori au avut probleme cu legea. Cei mai mulţi au fost reţinuţi de poliţişti pentru furturi.