Cum petrec Ramadanul musulmanii din România
Cu ochii la frigiderul plin, dar cu gândul la cei flămânzi. Este felul în care cei peste 60.000 de musulmani din România petrec Ramadanul. Un post care ţine 30 de zile, timp în care credincioşii n-au voie nici să mănânce, nici să bea cât timp soarele este pe cer.
De Redactia Observator la 22.05.2019, 22:10Cu ochii la frigiderul plin, dar cu gândul la cei flămânzi. Este felul în care cei peste 60.000 de musulmani din România petrec Ramadanul. Un post care ţine 30 de zile, timp în care credincioşii n-au voie nici să mănânce, nici să bea cât timp soarele este pe cer. Pe lângă comunităţile de turci şi tătari din ţara noastră, postul este ţinut acum şi de refugiaţii ajunşi aici din Siria sau Afganistan. Încercarea ţine până pe 4 iunie, când musulmanii pot începe în sfârşit bairamul.
Ca în fiecare zi a lunii de Ramadan, credincioasele musulmane s-au adunat la Geamie pentru a înălţa rugăciuni. Timp de 30 de zile sărbătoresc momentul în care Coranul, cartea sfântă a lumii islamice, i-a fost relevat profetului Mahomed. În luna sfântă sunt obligate să se abţină de la mâncare şi apă până la apus.
Aproape 70.000 de musulmani petrec Ramadanul în România
Postul a început pe 5 mai şi va dura până pe 4 iunie. Însă nu abţinerea de la mâncare este lucrul cel mai important, ci felul în care credincioşii se poartă cu cei din jur.
Rugăciunile continuă şi acasă. Mai înainte, însă, credincioşii respectă un ritual obligatoriu: îşi spală mâinile şi faţa, pentru a fi curaţi în rugăciune.
Aproape 65.000 de musulmani trăiesc în România, majoritatea în Dobrogea. În ultimii ani li s-au alăturat peste 2.500 de refugiaţi din Siria sau Afganistan.
Acest tânăr afgan este acum student la stomatologie în Constanţa. A ajuns în România după ce, cu 5 ani în urmă, familia lui a fost ameninţată de talibani.
Moghis Akrami, refugiat afgan: Acum e bine, am foarte mulţi prieteni din România, sunt fericit, n-am nicio problemă şi mă simt ca acasă
Nu doar comunitatea musulmană i-a făcut pe refugiaţi să se adapteze rapid în ţara noastră, ci şi ospitalitatea pe care spun că au găsit-o la români.
Amer Halima, refugiat din Siria: Poporul român, musulman sau creştin, este popor primitor. Eu am fost înainte în Bulgaria. Este diferenţa mare, mare, mare între poporul bulgăresc şi poporul român
Amer s-a stabilit cu tot cu familie în România cu 8 ani în urmă. A fugit din Siria, unde răboiul civil i-a răvăşit ţara. N-a uitat însă de tradiţii şi ţine în continuare Ramadanul.
Amer Halima, refugiat din Siria: 18 ore nu mănânc. Mă uit la mâncare, este plin în frigider şi mă gândesc la sărac. Săracul are sau n-are mâncare
Postul negru se va sfârşi în două săptămâni. Atunci începe pentru musulmani perioada bairamului. Timp de trei zile copiii primesc dulciuri, iar cei tineri merg să se ospăteze la rudele mai în vârstă.