Povești colorate pe zidurile clădirilor. Despre graffiti, de la hobby la job
Graffiti-ul a apărut în 1970, în New York, şi de atunci a fost un subiect controversat. Şi astăzi este privit fie drept o formă de vandalism, fie ca o artă.
De Redactia Observator la 12.11.2019, 14:21Graffiti-ul a apărut în 1970, în New York, şi de atunci a fost un subiect controversat. Şi astăzi este privit fie drept o formă de vandalism, fie ca o artă.
Pasionații de pictură pe pereţi sunt angajaţi la propriu, cu salariu, să picteze pe faţadele clădirilor și să înfrumuseţeze astfel, locuri care au nevoie de asta.
Cristina Militaru, graffer: Este tehnica noastră preferată, să lucrăm în aer liber şi să lăsăm ceva ca oamenii să se bucure când trec şi văd.
Iar pentru asta au nevoie doar de spray-uri colorate, de inspiraţie şi bineînţeles, de o doză mare de talent. În doar câteva ore, Cristina şi Gabriel au transformat pur şi simplu o clădire veche din Bucureşti.
El, pasionat dintotdeauna de grafitti, ea, absolventă de Politehnică, îndrăgostită recent de acest domeni.
Cristina Militaru, graffer: Eu şi Gabi suntem împreună de şase ani şi jumătate- el făcând asta, nu ai cum să nu vrei să desenzei şi tu, m-a lăsat cu spray-ul, cu pensula, el este mentorul meu.
Acum, împreună sunt angajaţi ai Primăriei şi câştigă bani din asta. Se exprimă prin culori şi îşi lasă semnătura în locurile unde au autorizaţie, fireşte. Ca să faci graffiti ai nevoie de aprobare. Iar ei duc la bun sfârşit toate proiectele în care sunt implicaţi.
Gabriel Daradici, graffer: Este o linie foarte subţire între graffiti şi street art, desi sunt foarte multe diferenţe intre ele. Street art este arta stradală care exprimă un mesaj.
Cristina Militaru, graffer: Nouă ne place să ne imaginăm că oamenii, atunci când merg prin parc trec printr-o expoziţie publică a noastră.
Dar în spatele fiecărui desen, sunt schiţe şi planuri atent calculate.
Gabriel Daradici: Pentru graffiti avem nevoie de spray uri şi un plan şi multă pasiune. Unii grafferi fac desenele pe loc, se numeşte freestyle, cum fac rapperii. Înainte să vin aici şi să mă apuc să desenez, fac planul compoziţiei, mă gândesc unde şi ce pun, în aşa fel încât să fie plăcut, să pun culorile contrastante.
Foarte importantă este si calitatea produselor folosite.
Gabriel Daradici: Spray urile sunt de două feluri, acelea speciale pentru graffiti, sunt cu presiune înaltă şi spray cu presiune joasă. Cele cu presiune joasă sunt pentru detalii, linii subţiri, punctuleţe, cele cu presa joasă, pentru suprafeţe mari şi făcut detalii gen degradeuri. Capace avem foarte multe feluri, unele dau linia curată. Alte capace dau linia cu pufuri de culoare, unele groase, altele subţiri, unele cu mai multe cantitate de vopsea pe secundă.
O lucrare durează de la câteva ore până la câteva zile, în funcţie de complexitatea desenului şi de suprafaţa clădirii.