Prăjiturile tradiționale, adaptate vremurilor noastre
Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar în case gospodinele muncesc de zor în jurul cuptoarelor. Cozonaci, biscuiţi sau prăjituri cu nucă sunt doar câteva din bunătăţile pe care mâinile harnice le pregătesc.
De Redactia Observator la 23.12.2019, 18:33Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar în case gospodinele muncesc de zor în jurul cuptoarelor. Cozonaci, biscuiţi sau prăjituri cu nucă sunt doar câteva din bunătăţile pe care mâinile harnice le pregătesc. Şi cum fiecare regiune a ţării noastre are specificul ei, aşa şi deserturile de sărbători sunt diferite. Dacă în Ardeal gospodinele pregătesc zeci de feluri de prăjituri cu nucă şi turtă dulce, în Moldova prăjitura sezonului este julfa cu cânepă.
Legenda spune că cea mai îndrăgită prăjitură moldovenească - Julfa - a fost creată de gospodine ca omagiu pentru Maica Domnului. Desertul este unul de post, din ingrediente simple: apă, făină, miere şi cânepă.
Gabriela Toderică, manager cofetărie: Avem o julfă. O julfă cu cânepă. O reţetă tradiţională. E făcută exact cum se făcea acum foarte, foarte mulţi ani. Este super, super gustoasă. De obicei julfa tradiţională se face rotundă ca un tort
Pentru varianta clasică, cea cu seminţe de cânepă, e nevoie de timp. Prima dată se coc turtele din făină, apoi se prepară crema. Iar pregătirea ei durează şi câteva zile.
Gabriela Toderică, manager cofetărie: Întâi, cumpărăm seminţele de cânepă. Cânepa se ia, se spală bine, apoi se întinde la uscat, se usuca foarte, foarte bine. Şi, după câteva zile, o luăm, o măcinăm. Se face o pulbere foarte, foarte fină şi apoi o punem în apă. La 500 de grame de pulbere de cânepă punem doi litri de apă. O lăsăm cam o oră să stea. Apoi se scurge şi se pune într-o oală
Cum în zilele noastre cânepa este greu de procurat, gospodinele s-au adaptat, iar julfa modernă se face cu nucă măcinată. Totuşi, reţeta bunicii nu s-a schimbat complet. Secretul julfei stă în siropul care înveleşte turtele.
Şi în Ardeal, gospodinele pregătesc de zor deserturile preferate.
Iarna, nuca este ingredientul principal al deserturilor. Aşa se face că toate prăjiturile o au în compoziţie.
Chivuța Vestemean: Am lucrat de ceva timp. De, ştiu eu, vreo 3-4 zile lucrez într-una. Acum le-am cam terminat. Mai am să le tai, să le pregătesc la fiecare, să le aranjăm frumos
La români, de pe masa de Crăciun nu lipsesc niciodată prăjiturile. Fie ele de post sau nu, decorate extravagant sau simple, aşa cum le făceau bunicele şi străbunicele noastre, deserturile sunt foarte importante.