De frica urşilor, prefectul de Argeş vrea să monteze garduri electrice la marginea localităţilor
Speriat de vizitele din ce în ce mai dese ale urşilor, prefectul de Argeş a anunţat că ia în calcul montarea de garduri electrice la marginea localităţilor. Vizate ar fi acele oraşe şi comune care se învecinează cu pădurile.
De Redactia Observator la 18.07.2019, 16:59Speriat de vizitele din ce în ce mai dese ale urşilor, prefectul de Argeş a anunţat că ia în calcul montarea de garduri electrice la marginea localităţilor. Vizate ar fi acele oraşe şi comune care se învecinează cu pădurile.
Deşi bună în teorie, ideea prefectului nu îi convinge pe localnici, care cred că o astfel de variantă nu este posibilă din cauza costurilor ridicate şi a suprafeţelor prea mari.
Localnicii din Curtea de Argeş se tem să mai iasă seara din case. Nu sunt singurii, toată zona de nord a judeţului Argeş este catalogată ca fiind periculoasă.
Acolo urşii au fost văzuţi la pensiuni, în gospodării, pe stradă şi chiar în cartierele mărginaşe ale oraşelor. Oamenii se simt acum în pericol în propriile curţi sau pe stradă.
Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş: În judeţul Argeş avem o populaţie reală de urs de trei ori mai mare decât cea optimă, respectiv 1100 efectiv real faţă de 385 efectiv optim. Din câte ştiu eu acest efectiv optim este depăşit de foarte mulţi ani, numai că până acum 4 ani de zile exista o cotă de intervenţie.
Cum urşii nu pot fi împuşcaţi, ca să îi apere pe oameni, prefectul de Argeş a venit cu o soluţie. Vrea să pună garduri electrice acolo unde localităţile se învecinează cu pădurea.
Vizate ar fi 10 localităţi, iar prefectul spune că ideea i-a venit după ce a văzut că măsuri similare au avut succes în ţările occidentale. Asa ca i-a convocat la o şedinţă pe primari ca să găsească şi sursa de finanţare a ideii.
Emilian Dragnea, prefect de Argeş: Sunt instalatii specifice unor astfel de masuri practicate si in alte zone ale Europei pentru exploatatii agricole si de crstere ale animalelor mult mai mari. Procedura de a rezolva recoltarea sau relocarea acestor animale este greoaie si necesita o multime de documente.
Pe oamenii care au afaceri în zonă, soluţia prefectului nu îi convinge. În plus, gardul ar fi o investiţie în plus pe care oamenii nu şi-o mai permit la ora actuală.
Cu toate acestea, localnicii spun că problema urşilor are nevoie de o rezolvare, mai ales că urşii nu par să se mai teamă de oameni şi sunt văzuţi din ce în ce mai des în zone locuite sau chiar în oraşe.