Prima recoltă de cartofi româneşti, fără chimicale pentru stimularea creşterii (Video)
Au apărut deja primele recolte de cartofi româneşti, pentru că au putut fi recoltate cu două săptămâni în avans. Agricultorii nu au folosit chimicale pentru a le stimula creşterea.
De Redactia Observator la 11.04.2019, 17:05Au apărut deja primele recolte de cartofi româneşti, pentru că au putut fi recoltate cu două săptămâni în avans. Agricultorii nu au folosit chimicale pentru a le stimula creşterea. În schimb au profitat de pământurile nisipoase din Dolj. În plus, câteva sute de fermieri s-au asociat într-o cooperativă. Au făcut asta pentru ca legumele lor să ajungă în marile magazine, dar şi la export.
Cel mai important este faptul că legumele, deşi sunt extratimpurii, nu conţin chimicale şi sunt 100% româneşti. Au fost plantate la începutul anului, iar acum au apărut primele roade.
Gelu Firan, agricultor: Datorită faptului că solariile au fost şi încălzite şi pământul e nisipos şi ne-a adus la această producţie extratimpurie.
Marius Nanu, agricultor: Ne-a ajutat mult vremea, nu a fost zăpadă atât de mare ca să ne afecteze. A fost cald şi am reuşit să scoatem cartoful mai din timp.
Florentina Firan, agricultoare: Lumea nu ne crede că sunt cartofi de România. Toată lumea spune că sunt cartofi de Olanda, de Grecia. De ce, nu ştiu, pentru că se vede clar că sunt de la noi.
Familia Firan cultivă cartofi pe câmp de peste 20 de ani, în comuna Călăraşi din Dolj. Cu fonduri europene, familia a reuşit să facă şi câteva solarii pentru cartofii extratimpurii.
Florentina Firan, agricultor: Îi recoltăm cu mână pentru că dacă vine tractorul îngroapă vrejul şi cartoful şi e mai multă muncă. Mulţumim lui Dumnezeu, e producţie bună. Este, e foarte bună. Suntem mulţumiţi de ceea ce iese.
Gelu Firan, agricultor: Cooperativa este în al doilea an. Sper din tot sufletul ca această cooperativă să meargă în aşa fel încât ei să poată să-şi livreze producţia la această cooperativă şi, sigur, să-şi ia licenţă de export. Pentru că la noi vin polonezii şi iau cantităţi foarte mari de cartofi. Dacă este ceva ce ne doare, este livrarea producţiei. Ei fac, muncesc, scot producţia, la livrare avem probleme.
Oamenii din comuna din Dolj au o producţie de cartofi de peste 300 de tone pe an. Cantitatea obţinută pe hectar, spun agricultorii, creşte în fiecare an.