Primul degustător de lapte din lume a ajuns la Bucureşti
Primul degustător de... lapte din lume a ajuns la Bucureşti, la târgul Indagra. Da, există aşa ceva, este un fel de somelier, dar nu de vin.
De Redactia Observator la 03.11.2018, 21:29Primul degustător de... lapte din lume a ajuns la Bucureşti, la târgul Indagra. Da, există aşa ceva, este un fel de somelier, dar nu de vin. Adică este omul care, dintr-o singură înghiţitură, îşi poate da seama dacă laptele degustat provine din import sau chiar dacă văcuţa a fost hrănită 100% cu iarbă. Specialiştii spun că în lume sunt peste 1,6 milioane de tipuri de lapte. Echipa Observator l-a supus pe vestitul desgustător unui test.
"Există diferenţe între tipurile de lapte, însă nu atât de predominante ca în cazul vinului." Iar asta face ca munca lui să fie chiar mai grea decât a somelierului de vin. Îţi trebuie un simţ al gustului extrem de fin dar, pe lângă asta, şi foarte multe cunoştinţe în domeniu. Un degustător de lapte bun poate spune, spre exemplu, din ce zonă provine vaca, ce fel de pământ este acolo şi cu ce a fost hrănit animalul.
Bas de Groot, somelier de lapte: "Conţinutul de proteine şi de omega 36 va fi mult mai ridicat.(n.r.: În cazul animalelor hrănite cu iarbă)."
Cum se traduce asta în gust? Simplu. O vacă hrănită 100% cu iarbă va da un lapte cu un gust uşor fructat în timp ce laptele colectat de la animale care consumă nutreţ va fi mai cremos.
Cu toate sortimentele de lapte pe care le aveam la îndemână, am vrut si noi să vedem dacă somelierul nostru face diferența dintre un lapte luat din comerț și unul din piață.
Nouă ne place rezultatul testului. Iar olandezului pare să-i placă mult laptele nostru.
Din păcate, însă, în România avem un paradox în industrie. Avem cel mai ieftin lapte din Uniunea Europeană dar nu se procesează. Aşa se face că am ajuns în situaţia de a-l importa în proporție de peste 80%.
Producătorii veniţi tocmai din Ţara Laptelui la târg au şi un sfat pentru fermierii români: să folosească mai multă tehnologie şi mai puţină forţă de muncă: "Dacă ai prea multă forţă de muncă, produci scump. Dacă ai tehnologie bună, în câţiva ani investiţia se amortizează."
Cât despre consumatori, fiecare cu preferinţele lui.
În România se consumă anual circa 4,5 miliarde de litri de lapte. România ocupă locul zece în UE la creşterea bovinelor cu un efectiv 2 milioane de capete.