Problemele de sănătate ale bebelușilor nu puteau fi cauzate de consumul de portocale
De trei săptămâni se chinuie autorităţile să găsească focarul epidemiei. Au făcut zeci de analize. După ureche. De exemplu inspectorii sanitar veterinari au căutat pesticide, deşi infecţia e provocată de o bacterie
De Redactia Observator la 16.02.2016, 08:29De trei săptămâni se chinuie autorităţile să găsească focarul epidemiei. Au făcut zeci de analize. După ureche. De exemplu inspectorii sanitar veterinari au căutat pesticide, deşi infecţia e provocată de o bacterie
Apă: rezultat negativ. Lapte: rezultat negativ. Părinţii au venit aşadar cu o nouă ipoteză: fructele. Şi-au hrănit bebeluşii cu portocale iar Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor s-a autosesizat. A ridicat probe. A făcut analize. Iar rezultatele au venit ieri: "În probele de portocale analizate nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide."
Un rezultat care nu linişteşte pe nimeni. S-a verificat nivelul de pesticide din fructe. O analiză care se face, oricum, înainte ca fructele să ajungă în magazine.
Nu s-au făcut în acest caz însă testele relevante: cele pentru bacteria E-coli care ucide bebeluşii. ANSVSA susţine că şi-a făcut datoria. Nu intră în atribuţiile lor astfel de analize.
De trei săptămâni, aşadar, se fac analize după ureche. Între timp, oamenii nu ştiu ce să mai pună pe masă. Şi cu ce să îşi mai hrănească micuţii.
Sunt reguli clare pentru toate alimentele. Carnea trebuie bine preparată termic, iar laptele fiert înainte de consum. Şi depozitarea lor e importantă. Carnea trebuie ţinută în frigider separat de celelalte alimente.