Antena LIVE

Curs valutar

Proceduri stricte privind zborurile, după pandemie: nebulizare, termoscanare, dezinfectare

Un avion pe cer a devenit o sărbătoare. Pandemia ne-a consemnat la sol pentru o vreme, iar companiile aeriene s-au prăbuşit. Până când zborurile regulate către altă ţări se vor relua peste două săptămâni, cel mult o lună, o echipă Observator a zburat la Amsterdam pentru a vă arăta cum se pregătesc companiile pentru redeschiderea cerului. Şi ce ne aşteaptă pe noi, ca pasageri, de-acum înainte.

De la 03.06.2020, 13:42
WhatsApp
Vezi și:

Pentru a zbura cu avionul către o destinaţie externă, călătoria începe înainte de călătorie. De la cumpărarea biletului şi până la ieşirea din terminal drumul e puţin mai lung. Şi un pic altfel. Cum ajungi la aeroport, locul scenelor emoţionante de despărţire s-a mutat afară.

Pasagerii puţinelor zboruri la cerere sau de repatriere sunt chemaţi în grupuri mici pentru a se pregăti de zbor. Pe lângă biletul de avion, ai nevoie şi de temperatura potrivită pentru a putea intra în aeroport.

Locul seamănă în această perioadă mai mult cu un muzeu al vacanţelor pierdute. Astfel că păstrarea regulilor de distanţare socială nu e o problemă.

În tot acest timp, avionul este pregătit pentru a primi pasagerii. Noile proceduri arată ca în filmele science fiction. Nebulizarea a devenit metoda standard de dezinfectare înaintea fiecărui zbor.

Eduard Zaharia, supraveghetor nebulizare - Aparatul e foarte performant, 99.99 la suta este steril, ucide toate bacteriile.

După ce aeronava este aerisită, echipajul aşteaptă pasagerii cu zâmbetul pe buze, masca pe chip şi mănuşi în mâini. Şi însoţitorii de bord şi călătorii trăiesc aceeaşi mare bucurie a unei revederi după aproape trei luni.

Masca de oxigen îţi poate salva viaţa în cazul unui incident aviatic. Purtarea măştii de protecţie este tot timpul este însă vitală. Asta le spun însoţitorii de zbor călătorilor la fiecare îmbarcare.

Singurele excepţii de la purtarea măştii sunt copiii sub 6 ani şi persoanele cu afecţiuni medicale.

Felicia Popescu, şef de cabină Blue Air - Trebuie să se spele pe mâini și ei, să se dezinfecteze foarte des și ei, să păstreze cât se poate distanța, să nu se plimbe foarte mult pe culoar, doar dacă este necesar. Să nu stea la toaleta să aştepte dacă sunt mai mulți pasageri.

Felicia Popescu a zburat prima dată de la nceputul pandemiei şi a avut emoţii ca la primul zbor.

Felicia Popescu, şef de cabină Blue Air - M-am bucurat foarte tare. Nu contează cât de mult trebuie să purtăm masca dacă două luni sau un an de zile, important e să zburăm, pasagerii să aibă încredere că pe zbor totul se întâmpla așa cum trebuie pentru siguranță lor și a noastră.

S-a obişnuit rapid cu noile recomandări ale Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviatiei. Cu rândul de scaune liber dintre pasageri, cu schimbarea măştilor o dată la patru ore. Dar totul e mult mai simplu decât la începutul pandemiei, când un zbor spre o zonă roşie arăta aşa.

Radu Metescu, comandant Blue Air - Nu a fost uşor şi din păcate nu va fi uşor nici în continuare. Suntem pregătiți, vrem sa trecem cât mai repede de aceasta perioadă, am avut zboruri de repatriere din diverse zone chiar şi roşii. Am avut zboruri în China pentru a aduce echipament medical în țară.

Speranţa tuturor din industria aviatică este că treptat, cu reguli respectate cu sfinţenie, cerul se va deschide din nou.

Chris Goater, director de comunicare IATA - Acest tip de restricţii trebuiie să fie ridicate, credem că e posibil să facem asta într-un mod armonizat şi sigur şi abia aşteptăm să călătorim şi să zburăm din nou. Aerul din cabină este foarte foarte sigur, filtrele sunt ca cele cu grad de protecţie ca în spitale, curăţenia temeinică şi pasagerii trebuie să fie precauţi, să-şi poarte măştile şi credem că putem ţine oamenii în siguranţă şi riscul de transmitere a virusului la bord este scăzut. Aviaţia este crucială pentru economie, un loc de muncă în aviaţie costă alte 24 de locuri de muncă din întreaga economie.

Adina Vălean, comisar european Transporturi - Noi observăm că deja conectivitatea se reia, vine sezonul de vară sunt foarte multe ţări care vor să primească turişti, din ce în ce mai multe destinaţii se deschid.. Nu avem cum să facem o recomandare: de mâine toată lumea zboară pe toate rutele pentru că fiecare trebuie să analizeze care e destinația pe care o consideră neecsară în funcţie de situaţia epidemiologică, de profilul pasagerilor. Nu o să spunem acum că trebuie să fie legat București de Islanda pentru că poate nu există un interes foarte mare. Știm că există pentru Italia şi Spania. Mă gândesc că aceste rute vor trebui reluate pentru că e prea multă legătură şi oamenii vor căuta soluţii alternative care îi vor supune la risc.

Radu Metescu, comandant Blue Air - Românii sunt dornici de zbor şi noi îi așteptam la bordul avioanelor noastre.

Companiile aeriene din România au anunţat că în două săptămâni, cel mult o lună, vor relua zborurile comerciale regulate. Iar amintirea acestei perioade va apune pentru totdeauna.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

zboruri curse aeriene masuri igiena
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025