Produsele tradiţionale româneşti, la mare căutare în perioada sărbătorilor
Nu e român care să nu vrea să pună pe masă cârnaţi, sarmale sau brânză făcută de ciobani. Între brânzeturi, telemeaua de Ibăneşti este vedeta, mai ales de când a fost certificată de Uniune Europeană.
De Redactia Observator la 13.12.2018, 14:45Nu e român care să nu vrea să pună pe masă cârnaţi, sarmale sau brânză făcută de ciobani. Între brânzeturi, telemeaua de Ibăneşti este vedeta, mai ales de când a fost certificată de Uniune Europeană. Produsul este fabricat în judeţul Mureş, iar angajaţii companiei muncesc zi şi noapte ca să facă faţă cererii.
Nicu Bumb, inginer: Se răceşte laptele în tancul de răcire la 3-4 grade. Dimineaţa vine cisterna, verifică din punct de vedere inhibitor dacă nu s-au făcut tratamente laptelui respectiv, prospeţimea laptelui după care laptele este tras în cisternă.
Există o condiţie esenţială: laptele trebuie să fie proaspăt şi de cea mai bună calitate. Peste 85% din laptele utilizat pentru telemea provine de la tăranii care au mai puţin de 5 vaci. Numai aşa este considerat de calitate superioară.
Nicu Bumb, inginer: Pentru a obţine acest produs, producătorii vin şi seara şi dimineaţa cu laptele. Avem în fieacare sat câte un centru de colectare autorizat santar-veterinar.
În doar 24 de ore, cei 60.000 de litri de lapte care se colectează de la crescători din trei localităţi se transformă în renumita telemea. După ce laptele este colectat din punctele special amenajate acesta ajunge şi în fabrică.
Iar apa utilizată pentru saramură provine dintr-un puţ de apă sărată aflat tot în județul Mureș, în localitatea Orşova.
Nicu Bumb, inginer: Pe blaturi se pune la scurs din saramură telemeaua pentru zvântare. Se ambalează în folie după care fetele etichetează şi pleacă în sala frig unde se menţine la 2-4 grade pentru valorificare.
Pe lângă faimoasa telemea declarată marcă tradiţională, de la Ibăneşti pleacă, spre mesele românilor, urdă, smântână, caşcaval, brânză de burduf şi unt.