Proprietarii de plantaţii se plâng că nu mai pot angaja oameni cu ziua
Un zilier bun este la mare căutare în plin sezon al recoltelor, însă oamenii harnici sunt greu de găsit. Mulţi preferă să presteze aceleaşi munci în străinătate, unde câştigă şi cu 25% mai mult. Ca să-i atragă, angajatorii români le asigură masă şi cazare gratuite.
De Redactia Observator la 19.08.2019, 21:23Un zilier bun este la mare căutare în plin sezon al recoltelor, însă oamenii harnici sunt greu de găsit. Mulţi preferă să presteze aceleaşi munci în străinătate, unde câştigă şi cu 25% mai mult. Ca să-i atragă, angajatorii români le asigură masă şi cazare gratuite. De anul acesta, însă, zilierii au devenit şi mai costisitori. Pe lângă impozitul de 10 la sută, angajatorii trebuie să plătească acum şi asigurări sociale de 25 la sută.
Pentru o zi de lucru, cei peste 40 de zilieri tocmiţi să culeagă prune şi mere primesc câte 100 de lei. Ca să-i atragă, proprietarul le oferă şi masă şi cazare gratuite. Orice ca să îi convingă să nu meargă la cules în străinătate.
Viorel Prodan, zilier: Acasă e mai bine că sunt lângă familie. Plec acasă la două săptămâni, la o săptămână. Foarte bine! În străinătate trebuie să stai la muncă. Nu poţi veni când vrei
Exodul românilor la muncă în străinătate i-a afectat din plin pe angajatorii din agricultură. Mulţi riscă să rămână cu recolta în câmp din lipsă de mână de lucru.
Aurel Onigaş, proprietar plantaţie: Sunt muncitori buni şi se cam duc în afară. Deşi îşi fac un calcul greşit, pentru că dacă ar lucra la noi - nici nu-s informaţi - ar câştiga eu zic cam 70-80 la sută ar putea câştiga cât câştigă în Germania
Mulţi dintre maramureşenii care lucrează acum în ferma de peste 200 de hectare din Bistriţa Năsăud au fost la muncă în Germania sau Italia. Câştigau bine, dar erau şi dezavantaje.
Însă taxele au crescut şi în România. Până acum, veniturile zilierilor erau impozitate cu 10 la sută. De anul acesta, angajatorii trebuie să plătească şi asigurări sociale de 25% din veniturile zilierilor.
Aurel Onigaş, proprietar plantaţie: Practic, nouă ne cresc cheltuielile cu 25 la sută în ceea ce priveşte activitatea cu zilierii
Un zilier poate negocia orice salariu, dar nu poate fi plătit cu mai puţin de 12,43 de lei pe oră - echivalentul unei ore de muncă remunerate cu salariul minim pe economie. Ultimele estimări arată că puţin peste 750.000 de români au contracte de muncă cu ziua.