Purtarea măștii de protecție, în continuare o problemă pentru mulți români (Video)
Ne obişnuim greu cu noile reguli. În prima zi în care pot fi date sancţiuni pentru nepurtarea măştilor de protecţie, ne-am relaxat. În taxiuri, gări, trenuri sau instituţii publice, restricţiile se respectă din doi în doi.
De Redactia Observator la 21.05.2020, 22:10- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Nepurtarea măștilor, în spații închise, se pedepsește cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.
- Copiii sub 5 ani și persoane cu diverse afecțiuni sunt exceptate de la purtarea măștilor.
De la simpli călători, până la funcţionari publici sau poliţişti, cu toţii au nesocotit legile. Urmăriţi un reportaj filmat cu camera ascunsă.
Prima încercare, un taximetru. Urcăm în maşină pe locul din dreapta. Şoferul nu poartă mască şi nici nu atenţionează că locul de lângă el trebuie să rămână liber. După câteva minute îşi aduce aminte de reguli, dar ...
Unii taximetrişti au montat un panou de plexiglas sau o folie care să delimiteze clar spaţiile unde vor sta clienţii.
Aşa şi-au văzut foarte mulţi şoferi de taxi clienţii în ultima perioadă şi asta în condiţiile în care panourile de plexiglas nu au fost o obligaţie ci doar o recomandare.
În Gara de Nord, măştile de protecţie par opţionale. Chiar şi în rândul poliţiştilor care ar trebui să aplice legea. Acest agent, de exemplu, poartă masca sub bărbie. Pe lângă el trec zeci de persoane care îi iau exemplul. Mai mult, câteva dintre ele îi cer poliţistului şi sfaturi legate de starea de alertă.
Regulile de distanțare socială, cel puțin în trenurile de navetiști, continuă să fie un vis frumos. Zilnic, înspre și dinspre București circulă zeci de mii de persoane.
Urcăm într-un tren aproape plin. Oameni cu sau fără măşti stau unii lângă alţii, pe scaune alăturate. Controlorul este primul care ne atrage atenţia. Poartă masca de protecţie sub bărbie chiar şi atunci când verifică biletele pasagerilor.
În toaleta trenului, două săpunuri folosite de călători ţin loc de dezinfectant pentru mâini.
Mergem şi în insitutuţii publice. Prima oprire, Biroul de taxe şi impozite din cadrul Primăriei Sector 4. Aici, într-un birou de câţiva metri pătraţi, funcţionarii nu poartă măşti de protecţie.
Cristian Zărescu, purtător de cuvânt Primăria Sector 4: Au fost acordate primele sancţiuni. Vorbim despre mustrare pentru început. La următoarea abatere, aceeaşi angajaţi vor primi încă un avertisment. Iar la a treia abatere se va ajunge la desfacerea contractului lor de muncă.
În sectorul 5, se repetă povestea: "Știm că este obligatorie. Şi noi le-am purtat, dar să ştiţi că mai avem şi momente. Şi acum am făcut o pauză. Ca să stăm opt ore şi jumătate este îngrozitor".
De astăzi, după publicarea ordinului comun al Ministerelor de Interne şi cel al Sănătăţii, purtarea măştilor de protecţie este obligatorie în spaţiile închise. Iar lipsa lor poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500 şi 2500 de lei.
Copiii sub cinci ani sunt exceptaţi de la regulă. La fel şi persoanele care au diverse afecţiuni care pot fi agravate prin purtarea măştilor. De asemenea, prezentatorii tv şi vorbitorii în public fac excepţie, dacă respectă distanţa de minimum trei metri.