Război între cele mai cunoscute universităţi din ţară şi Ministrul Educaţiei, pe redistribuirea locurilor bugetate
Este război între cele mai cunoscute universităţi din ţară şi ministrul Educaţiei. Studenţii au intrat în grevă japoneză.
De Redactia Observator la 19.04.2018, 23:25Este război între cele mai cunoscute universităţi din ţară şi ministrul Educaţiei. Studenţii au intrat în grevă japoneză, după ce Valentin Popa a redistribuit peste o mie de locuri bugetate. Tinerii au aflat, peste noapte, că trebuie să-şi plătească studiile, care până mai ieri erau suportate de stat.
Raluca Vişinică are 21 de ani şi este studentă la Sociologie, la Universitatea Bucureşti. Plănuia să se înscrie la masterat, la vară. Doar că locurile fără taxă, acolo unde s-ar fi încadrat, nu mai există, după decizia luată de ministerul Educaţiei. Acum, este nevoită să-şi plătească singură studiile - peste 3.500 de lei, anual.
Raluca Vişinică, studentă: "Parintii nu m-ar mai sustine, am o varsta. Ar trebui sa ma angajez, ar trebui sa renunt la o parte din proiecte, la voluntariat, la reprezentare."
În aceeaşi situaţie sunt puşi sute de studenţi. Cu două luni înainte de examenul de licenţă, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat că a redistribuit o parte din locurile bugetate către Universităţi mai mici.
Valentin Popa, ministrul Educaţiei: "Curtea de Conturi specifică astăzi că nu se justifică aceeaşi intensitate a susţinerii acestor domenii de la bugetul de stat în defavoarea altor domenii."
În semn de protest, studenţii şi profesorii universităţilor afectate de decizia oficialilor au intrat astăzi în grevă japoneză. Mai mult, pe clădirea Facultăţii de Drept, au afişat un banner în care acuză o persecuţie din partea ministerului.
"Nu ni se pare ok ca anumite universitati care sunt in topuri internationale sa fie afectate de aceste masuri", este de părere un student.
Nouă universitati din toata tara sunt afectate de decizia ministerului Educatiei, prin care sunt taiate de la buget 1000 de locuri. Printre ele Babes Bolyai, Univ Alex Ioan Cuza şi Univ TImisoara.
La Iaşi, Universitatea va pregati mai puţini studenţi la informatică, în conditiile în care cererea de it-işti pe piaţa muncii este foarte mare.
"Politizarea mediului universitar trebuie sa inceteze, iar sistemul universitar sa nu mai fie un teren de joaca ale oamenilor politici", spune un alt student.
Proteste similare au fost şi la Cluj, dar şi la Timişoara.