RCS&RDS nu a respectat clauzele legate de difuzarea meciurilor din Liga 1
RCS&RDS a obtinut zeci de milioane de euro din nerespectarea clauzelor legate de difuzarea meciurilor din prima liga. Meciurile au fost transmise cu un numar insuficient de camere fata de cum era prevazut in caietul de sarcini
De Redactia Observator la 04.06.2013, 20:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
In Caietul de Sarcini privind licitatia drepturilor de televizare a Ligii nationale scrie clar ca meciurile de fotbal trebuie sa fie transmise cu cel putin 12 camere. Pe imaginile filmate in timpul meciurilor, se vede cu ochiul liber ca aceasta conditie esentiala - care daca este incalcata, atrage rezilierea contractului - nu este indeplinita.
"Eu am semnat o adresa si catre voi si catre RCS. I-auzi! Trei adrese, in sensul acesta! Dar ca sa rup eu contractul de 104 milioane ca nu s-a transmis cu 12 sau 11 camere, ar fi trebuit sa ma interneze la Balaceanca", a spus Mitica Dragomir. Semne de intrebare cu privire la contractul incheiat intre liga si RCS-RDS au ridicat si patronii de cluburi.
Fostul proprietar al Universitatii Craiova pare sa stie multe despre cedarea drepturilor de televizare."Ii rog pe domnii procurorii sa ma cheme pe mine sa le spun eu cum s-a actionat la aceasta licitatie ca totul a fost cu dedicatie", a declarat Adrian Mititelu.
Incurcat in explicatii, Mitica Dragomir il scoate in teren si pe avocatul ligii, care recunoaste cu jumatate de gura ca au fost nereguli. "Obligatiile s-au respectat, sigur trebuie facute anumite concesii atunci cand mijloacele tehnice depasesc cu mult posibilitatile materiale", a explicat Catalin Ciubota.
Caietul de sarcini poate fi reziliat cand obligatiile contractuale sunt incalcate - iar incalcarea conditiilor tehnice, cantitative si calitative sunt mai mult decat transparente. Prin folosirea unui numar mai mic de camere, dar si la o calitate inferioara fata de cerinte, RCS - RDS economiseste milioane de euro in detrimentul publicului.
Pentru achizitionarea unui echipament tehnic performant conform cerintelor caietului de sarcini, RCS - RDS ar fi platit 6 milioane de euro. Iar cum primele trei optiuni trebuie filmate HD, RCS - RDS ar fi scos din propriile conturi 18 milioane de euro. Daca ar fi inchiriat echipamente de pe piata, costurile ar fi ajuns la sapte milioane.
"Pe langa cerinta de cele 12 camere prezente la trans unui singur meci LIGA a impus reluari, opt-noua, obiective care sunt extrem de scumpe, care au un pret in jur de 100 mii de euro pe bucata si au cerut cinci! Un sistem de super slow motion complet, sd-hd si sunetul suround! Acesta sunt costuri enorm de mari, milioane de euro", a declarat Mihai Moga, directorul diviziei TV Antena Group.
Numai ca, folosindu-se de intelegerea tacita a LPF, firma de cablu isi permite sa plateasca doar cateva mii de euro pentru inchirierea unor echipamente neconforme cu cerintele contractului. Relatia dintre RCS - RDS si Dumitru Dragomir depaseste sfera fotbalului. De altfel, un contract dintre RCS&RDS si o firma de-a lui Dumitru Dragomir este in atentia DNA.
Surse judiciare spun ca procurorii au inceput o ancheta privind cele 3,5 milioane de euro, bani pe care Dragomir i-ar fi primit din partea companiei de cablu tocmai in perioada in care s-au semnat contractele de televizare a ligii intai.