Reabilitarea Cazinoului din Constanţa, blocată din nou în instanţă
Dimineaţă era salvat, la amiază speranţele s-au spulberat. În câteva ore, soarta Cazinoului din Constanţa s-a schimbat radical. Deşi în şedinţa de Guvern, premierul interimar a anunţat că mâine va fi semnat contractul de reabilitare.
De Redactia Observator la 28.10.2019, 20:53Dimineaţă era salvat, la amiază speranţele s-au spulberat. În câteva ore, soarta Cazinoului din Constanţa s-a schimbat radical. Deşi în şedinţa de Guvern, premierul interimar a anunţat că mâine va fi semnat contractul de reabilitare, firma care a pierdut licitaţia a produs o nouă răsturnare de situaţie. A depus încă o contestaţie, ceea ce înseamnă că birocraţia ţine în loc refacerea monumentului-simbol al litoralului.
În ultimii ani, Cazinoul s-a transformat din simbolul Constanţei în simbolul amânărilor birocratice. Patru licitaţii pentru desemnarea firmei care va reabilita monumentul au fost lansate în ultimii cinci ani. Toate au fost contestate. Astăzi, premierul anunţa că în sfârşit lucrările pot începe.
Viorica Dăncilă, premierul României: După zeci de ani de aşteptare, mâine, unul dintre simbolurile României, Cazinoul din Constanţa, va avea garanţia că va fi refăcut
Viorica Dăncilă, premierul României: În această noapte, la ora 24.00, expiră şi ultimul pas procedural pentru atribuirea contractului de reabilitare
Până să bată de miezul nopţii, însă, o nouă contestare a venit de la o companie care a pierdut licitaţia.
Tentativele de reabilitare a Cazinoului au început din 2007. O firmă israeliană a primit monumentul în concesiune cu obligaţia de a-l restaura. Contractul a fost reziliat în 2011, timp în care nu s-a realizat nimic.
În 2012, Ministerul Dezvoltării îşi asuma renovarea, doar pentru a renunţa apoi, din lipsă de bani. Din 2014, Compania Naţională de Investiţii şi-a asumat restaurarea. Deja, monumentul risca să cadă.
Anul trecut, Cazinoul a intrat într-un proces de conservare, mai exact au fost acoperite găurile din geamuri şi din acoperiş astfel încât clădirea să fie ferită de ploi şi de furtuni.
Ignorat de autorităţi, Cazinoul a rămas un monument iubit de români.
Proiectul amânat din nou prevedea transformarea Cazinoului într-un un centru cultural şi un spaţiu pentru evenimente, dotat cu o sală de expoziţii de 200 de locuri şi una de festivităţi de 150 de locuri.
45 de milioane de lei sunt prevăzute pentru lucrări. Construit începând cu 1909, sub îndrumarea arhitectului Daniel Renard, Cazinoul a fost considerat imediat una dintre cele mai reuşite clădiri în stil Art Nouveau din Europa.
Inaugurarea s-a făcut în prezenţa Principelui Ferdinand. Clădirea a avut, de-a lungul timpului, nu doar rol de cazinou, dar şi de sală de concerte ori spital pe timp de război.