Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, imposibil din cauza restricțiilor impuse de autorități
Pelerinaj cu puţini pelerini şi fără racla Sfântei Cuvioase Parascheva scoasă afară spre închinare. Aşa a arătat prima zi de pelerinaj la Iaşi, sub semnul restricţiilor şi cu doar 500 de credincioşi. Acum un an vorbeam de 20 de mii de pelerini numai în prima zi.
De Redactia Observator la 08.10.2020, 20:44- Doar localnicii au avut acces în prima zi de pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Ploaia torenţială a împuţinat credincioşii care au venit azi la Mitropolia din Iaşi. Dar şi mai puţini au putut trece de filtrul Jandarmeriei. Regula a fost clară: doar cei cu domiciliul în municipiul Iaşi au voie. Printre ei, doi proaspăt căsătoriţi, care vor să-i mulţumească Sfintei pentru că i-a adus împreună.
Unii pelerini, veniţi de departe, au sperat într-o minune. Dar jandarmii au fost de neînduplecat.
Locul mult-dorit de credincioşii refuzaţi are garduri de protecţie aduse să ordoneze zeci de mii de oameni. Anul acesta au rămas neatinse, iar culoarele de trecere au fost aproape pustii.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB Iași: Iată că ceea ce se anunța a fi sărbătoarea Sfintei și era în fiecare an s-a redus la o zi practic obișnuită.
O sărbătoare despre care vorbeşte cu tristeţe şi mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Într-un comunicat de presă intitulat "Durere adăugată la durere", Înalt Prea Sfinţitul Teofan critică măsurile luate de autorităţi: "Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare".
Anul trecut, la această oră, ar fi fost deja vreo 15.000 de pelerini la coadă, înşiraţi într-o coadă de peste doi kilometri. Un scenariu imposibil în 2020, mai ales cu filtre de poliţişti la intrarea în oraş. Sunt trase pe dreapta în special autocarele si microbuzele, iar oamenii veniţi în pelerinaj sunt întorşi din drum.
Anul acesta, credincioşii nu au voie să se apropie de raclă şi nu vor mai avea parte nici de procesiunea pe stăzile din centrul Iaşului.