La Sibiu, restaurantele au trecut la meniul de toamnă. Rețete delicioase cu ingrediente românești
Restaurantele din Sibiu au trecut la meniul de toamnă. Este unul dintre obiectivele pe care oraşul şi le-a asumat când a fost desemnat regiune gastronomică europeană pentru anul 2019.
De Redactia Observator la 12.10.2019, 22:46Restaurantele din Sibiu au trecut la meniul de toamnă. Este unul dintre obiectivele pe care oraşul şi le-a asumat când a fost desemnat regiune gastronomică europeană pentru anul 2019.
Se folosește tot ceea ce pământul are de oferit, în funcţie de anotimp. Iar în octombrie, la loc de cinste stau ciupercile sălbatice, brânzeturile dure, pastrama de oaie şi merele coapte. Toate - luate de la producătorii locali.
Meniurile restaurentelor din Sibiu, schimbate pentru anotimpul de toamnă
De la aperitiv până la desert, meniurile restaurantelor din Sibiu scot acum în evidenţă bogăţia aromelor de toamnă. După ce verdeţurile au fost vedetele verii, a venit timpul mâncărurilor mai consistente.
Alin Costea, bucătar: "Această reţetă este una de toamnă, deoarece prin elementele ei avem şi măr şi dovleac copt şi mangold şi puţină brânză, brânză veche de capră"
Dovleacul copt este prăjit cât să prindă crustă, într-o tigaie în care se adaugă cimbru şi usturoi. În amestec intră apoi frunze de spanac şi de sfeclă elveţiană, adică mangold.
În combinaţie cu brânza veche de oaie, salata are acum un echilibru al tuturor gusturilor. Dulce de la dovleac, acrişor de la mangold, amărui de la spanac şi sărat de la brânză.
Folosirea în funcţie de anotimp a ingredientelor locale a fost una dintre misiunile la care restaurantele s-au obligat atunci când Sibiu a devenit regiunea gastronomică a Europei pentru anul 2019.
Bianca Şandru, managerul unui restaurant din Sibiu: "Câteva preparate le-am adaptat la venirea toamnei. Spre exemplu muşchiul de vită îl servim cu piure de dovleac. În primăvară-vară îl serveam cu mix de salată"
Alin Costea, bucătar: "Masăm puţin muşchiul de vită să-l aducem la temperatura camerei şi la temperatura mâinilor noastre pentru că în momentul în care el este adus la temperatura camerei, carnea este mult mai fragedă şi mult mai gustoasă"
Rumenit rapid şi gătit apoi la cuptor, muşchiul de vită e însoţit de garnituri specifice toamnei. Ciuperci şi piure de dovleac. Sfecla coaptă şi uscată serveşte drept condiment.
Dovleacul este de bază indiferent de restaurant sau reţetă. Copt şi apoi prăjit în unt, împarte în mod egal locul în farfurie alături de fripura de porc.
Ingredientele de toamnă vor mai încânta clienţii încă o lună şi jumătate. Apoi, gusturile iernii vor încheia domnia Sibiului ca regiune gastronomică a Europei.