Revine garanţia pentru ambalaje. Ministrul Mediului a stabilit cât vom plăti pentru sticle şi pet-uri
Ministrul Mediului a pus la punct un act normativ prin care ambalajele reciclabile, în special pet-urile şi sticlele, vor fi taxate suplimentar.
De Redactia Observator la 19.04.2018, 22:06Garanţia pe sticle revine. Este anunţul făcut astăzi de ministrul Mediului, care a pus la punct un act normativ prin care ambalajele reciclabile, în special pet-urile şi sticlele, vor fi taxate suplimentar. Vom plăti în jur de şaizeci de bani pentru fiecare sticlă cumpărată din magazin. Dar vom recupera aceste sume, sub forma unor vouchere de cumpărături, cu o singură condiţie: să ducem ambalajul înapoi de unde l-am cumpărat.
Între 50 şi 60 de bani preconizează ministrul mediului că va fi garanţia pe care o vom plăti pentru sticlele cumpărate din magazine. Actul normativ face referire atât la pet-uri cât şi la sticlele clasice în care sunt ambalate diverse băuturi. Banii plătiţi pentru aceste recipiente pot fi însă recuperaţi.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: "Pot să aleg dacă să dau, proprietate mea, deşeurile pe care le produc salubristului, dacă mă duc la un colector sau dacă mă duc la o cumpărătură la un anumit retailer şi mă duc la o întreagă instalaţie de depunere a acestor deşeuri, mă duc le depun acolo, mi se dă un tichet, care este contravaloarea cantităţii de deşeuri pe care am depus-o, şi cu el mă duc acasă după cumpărături."
Mai exact, în magazine vor fi instalaţii speciale care vor colecta sticlele goale. În schimbul lor vom primi un voucher a cărui valoare creşte proporţional cu numărul ambalajelor depuse. După ce facem alte cumpărărturi, la casa de marcat, vânzătoarea va scădea din valoarea bonului suma trecută pe voucherul primit pe sticle.
Iar românii au început să simtă din ce în ce mai mult gustul băuturilor ambalate în sticlă şi nu în pet. Momentan, nimeni nu se gândeştre la ce garanţie ar putea plăti, dar mulţi sunt convinţi că băutura îmbuteliată în sticle este mai sănătoasă.
Chiar şi aşa, cel puţin în cazul apelor minerale vândute pe piaţa românească, cam cinci procente din tot ceea ce se produce este ambalat în recipiente din sticlă. Ministrul Mediului crede că garanţia aplicată acestor ambalaje, dar şi sistemul de recuperare a banilor prin vouchere, va încuraja atât producătorii cât şi clienţii să renunţe la ambalajele care pot fi nocive.