Românii, campioni europeni la producţia de prune
Pasiunea românilor pentru ţuică duce România în topurile europene! Suntem de departe cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană. Ieftine şi bune la toate, de la compot şi gemuri, până la bătuturi alcoolice, aceste fructe sunt nelipsite din grădinile românilor.
De Redactia Observator la 01.08.2019, 22:19Pasiunea românilor pentru ţuică duce România în topurile europene! Suntem de departe cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană. Ieftine şi bune la toate, de la compot şi gemuri, până la bătuturi alcoolice, aceste fructe sunt nelipsite din grădinile românilor. Ce-i drept, ne ajută şi clima, favorabilă livezilor de pruni.
Primele prune de vară sunt deja coapte. Din această livadă din Afumaţi, judeţul Ilfov, fructele pleacă la vânzare cu un preţ de 1,5 lei pe kilogram, angro.
Cu o producţie de peste 530 de mii de tone de prune în 2018, România s-ar putea numi prunarul Europei. Poziţia ţării noastre pe podium e de neclintit de ani buni. Chiar şi în sezoanele mai slabe, suntem mult peste celelalte state.
Spre exemplu, Franţa, al doilea cel mai mare producător de prune din UE, avea în 2018 o recoltă de aproape trei ori mai mică decât România.
Prunul este o cultură care se întreţine uşor, cu pierderi minime.
Atât de tare iubesc românii ţuica, încât pe lângă recoltele bogate autohtone, aducem prune şi de peste hotare. În special din Bulgaria, Grecia şi Republica Moldova.
La consumatori, prunele ajung şi la 5 lei kilogramul. Un preţ pe măsura aromei.
România a cultivat anul trecut prune pe o suprafaţă de 113.000 de hectare. 70% din această suprafaţă aparţine micilor gospodari, potrivit specialiştilor din piaţă. Anul acesta, din cauza vremii extreme, producătorii se tem că recolta va scădea chiar şi la jumătate.