Românii își cumpără case din ce în ce mai mici, din nevoia de a face economii
Dacă în afara locuinţei, pandemia ne-a introdus în vocabular cuvântul 'distanţare', în interior se pare că vom vorbi tot mai mult despre 'înghesuială'. Casele livrate românilor sunt tot mai mici. Suprafaţa medie a locuinţelor date în folosinţă anul trecut este cea mai mică din ultimele doua decenii, conform datelor oficiale.
De Redactia Observator la 28.07.2020, 23:38- Cele mai scumpe locuințe sunt considerate cele din Cluj.
Suprafaţa medie a locuinţelor cumpărate anul trecut este cea mai mică din ultimii 20 de ani, mai exact 63 de metri pătrați.
Vlad Vlăsceanu, expert imobiliar: Nevoia de a cumpăra locuințe cât mai ieftine a crescut și suprafețele construcțiilor noi au scăzut.
Casa mult visată nu arată mereu așa cum o vrem, iar cei care au cumpărat o locuință cu programul "Prima Casă" o știu cel mai bine. Aproape 300.000 de români au apelat la acest program în 11 ani.
Eugen Enculescu, consultant imobiliar: Au încercat cât mai mulți să micșoreze suprafețele locuințelor și astfel au rezultat suprafețe din ce în ce mai mici și pentru a se încadra în plafoanele de prima casă.
Programul Noua Casă promite viitorilor proprietari case mai spațioase. Experții sunt însă de altă părere.
Eugen Enculescu, consultant imobiliar: Credem că marea masă a oamenilor care vor accesa acest credit se vor îndrepta din nou către locuințele vechi, cu un plafon de până la 70 de mii de euro prețul final. Pentru că este problema avansului pe care mulți nu îl au la dispoziție, cel de 15%.
Programul Noua Casă ar putea să influenţeze creşterea preţurilor la apartamente, spun specialiştii. E totuşi o şansă pentru mulţi să aibă casa lor
Vlad Vlăsceanu, expert imobiliar: Au apărut apartamente a căror rată lunară era egală cu contra valoarea unei chirii.
În continuare, Clujul rămâne cel mai scump oraş din ţară. Aici, un metru pătrat costă, în medie, 1.760 de euro. Urmează București cu 1.420 de euro și Timișoara cu 1.242 de euro metrul pătrat.