Din ce în ce mai mulţi români dezvoltă o boală modernă: dependenţa de seriale
România are aproximativ 11 milioane de utilizatori de Internet! Iar oamenii au învăţat foarte rapid că pot să vadă filme şi seriale online, ori de câte ori au chef. În timp, unii au devenit dependenţi de seriale şi au început să vizioneze episod după episod.
De Redactia Observator la 18.02.2019, 17:41România are aproximativ 11 milioane de utilizatori de Internet! Iar oamenii au învăţat foarte rapid că pot să vadă filme şi seriale online, ori de câte ori au chef. În timp, unii au devenit dependenţi de seriale şi au început să vizioneze episod după episod. Spre îngrijorarea specialiştilor, care spun că orele petrecute în exces în faţa unui ecran au un efect puternic asupra sănătăţii.
Foarte mulţi oameni nu se limitează să vadă un singur episod pe seară din serialul preferat. Se uită la până când nu-şi mai pot ţine ochii deschişi. Constantin este unul dintre cei care fac "binge watching", aşa cum numesc americanii acest stil de a viziona chiar şi un sezon într-o noapte.
Dependenţii de seriale nu se limitează la a-şi vedea show-urile preferate acasă. O fac în metrou, în autobuz şi chiar în pauza de masă.
Cristina Fulop, psihoterapeut: Graniţa este foarte fină între momentul în care te-ai relaxat şi zona în care deja devii adictiv şi ceea ce se întâmplă pe micul ecran îţi influenţează starea de zi cu zi, nu mai interacţionezi cu oameni reali, ci stai pur şi simplu şi priveşti un ecran
Specialiştii spun că nu e nicio problemă să te relaxezi privind un episod dintr-un serial sau chiar un film. Dar nu mai mult, pentru a evita instalarea dependenţei.
Cristina Fulop, psihoterapeut: În maniere mai puţin evidente, devii iritabil, ai tot felul de tulburări ale atenţiei, pentru că eşti cu gândul la momentul în care vei apăsa din nou butonul acela din centrul plăcerii
În afara izolării de cei din jur, mai există o mare problemă în cazul celor care au dezvoltat o dependenţă de seriale.
Adela Ciobanu, medic primar psihiatru: Pot să fie obosiţi la locul de muncă, să apară neurastenia. Devii sedentar dacă stai la aceste seriale cinci ore fără să te mişti, risc de apariţie a unei staze venoase a membrele inferioare. Oboseala duce la anxietate. Comparându-se cu lumea aceasta din filme să fie nemulţumiţi de ceea ce trăiesc şi atunci apar ideile de devalorizare.
În afară de moderaţie, specialiştii mai recomandă îndrăgostiţilor de seriale să-şi alterneze activitatea preferată cu alte activităţi, cum ar fi cititul sau o plimbare prin parc.