Peste 1.000 de români s-au întors din diaspora şi şi-au deschis afaceri cu fonduri europene
Tot mai mulţi români din Diaspora se întorc în ţară, ca să-şi deschidă afaceri pe bani europeni. În doi ani şi jumătate, peste o mie de antreprenori au început să-şi trăiască visul prin programul "Start-up Diaspora".
De Redactia Observator la 09.12.2019, 21:16Tot mai mulţi români din Diaspora se întorc în ţară, ca să-şi deschidă afaceri pe bani europeni. În doi ani şi jumătate, peste o mie de antreprenori au început să-şi trăiască visul prin programul "Start-up Diaspora". Au scris un plan de afacere şi au primit câte 40 de mii de euro, bani nerambursabili. Iată poveştile lor de succes.
Doamna Cocuţa are 52 de ani, iar pe ultimii 10 i-a petrecut departe de casă, în Insulele Baleare din Spania. A plecat pentru un trai mai bun, însă dorul de România a adus-o înapoi acasă.
Cocuţa Cotoc, antreprenor: Mi s-a oferit oportunitatea să accesez un proiect european, un startup. Simţeam nevoia să fac ceva, dar acasă. Şi cum îmi place mult costumul popular, am zis că e bine să învăţ povestea cămăşii populare
Aşa s-a născut pasiunea pentru ia tradiţională - o dragoste pe care a transformat-o în afacere. Cu cei 40 de mii de euro de la Uniunea Europeană, a pus pe picioare un atelier în Bucovina, de unde pleacă acum spre toată lumea costume populare.
Tot prin programul Start-up Diaspora a devenit antreprenor şi Alina Grigorov. În micul ei atelier din Giurgiu, a creat un univers fascinant al păpuşilor.
Alina Grigorov, creator de păpuşi: Am două fetiţe, care m-au inspirat în alegerea acestei idei. Dornice de ceva nou, am ales să facem propria noastră păpuşă. Păpuşa Maria şi, de asemenea, partenerul ei, Ion
O afacere care merge tot mai bine. Într-o singură lună, Alina vinde în jur de 200 de păpuşi.
Alina Grigorov, creator de păpuşi: Sunt destul de greu de realizat, având în vedere că cei doi angajaţi pe care îi am nu pot realiza decât cinci păpuşi pe zi
Tot mai mulţi români din Diaspora s-au întors acasă în ultimii ani ca să-şi deschidă afaceri pe bani europeni. Cei mai mulţi antreprenori au revenit din Spania, Italia şi Marea Britanie.
Programul "Diaspora Start-up" a fost lansat acum doi ani şi jumătate, timp în care s-au înfiinţat peste o mie de IMM-uri şi peste 2.500 de locuri de muncă. E doar începutul, promite Ministrul Fondurilor Europene.
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Discutăm de o dublare a sumelor la nivel de program. Actualul program operaţional a primit 4,3 miliarde de euro şi pentru următoarea perioadă de programare îi este alocat din fondul social 8,3 miliarde
În plus, şi absolvenţii de facultăţi ar putea primi, din 2021, bani europeni sub forma unor vouchere, ca să-şi deschidă afaceri.