Un român din doi are întârzieri la plata facturilor pentru utilităţi
Doi din zece români trăiesc pe datorie, de la o lună la alta. Cheltuie mai mult decât câştigă şi sunt printre codaşii Europei şi la plata facturilor. Specialiştii spun că nu lipsesc neapărat banii, cât educaţia financiară şi disciplina.
De Redactia Observator la 17.12.2019, 21:46Doi din zece români trăiesc pe datorie, de la o lună la alta. Cheltuie mai mult decât câştigă şi sunt printre codaşii Europei şi la plata facturilor. Specialiştii spun că nu lipsesc neapărat banii, cât educaţia financiară şi disciplina. Cum se pot pune bani deoparte chiar şi cu venituri mici, aflăm în materialul următor.
Nu am avut bani, nu am avut timp, am uitat să plătesc sau am avut prea multe cheltuieli şi am amânat plata. Sunt principalele motive pentru care românii nu reuşesc să îşi achite facturile la timp.
Suntem la coada clasamentului european. Mai rău decât noi stau totuşi letonii, portughezii şi grecii.
Simona Mincu, marketing manager: 50 la sută dintre români spun că au întârziat, cel puțin o dată, cu plata facturilor în ultimele şase luni. Alți consumatori din alte ţări accesează direct bankingul. Dacă salariul nu ne ajunge de la o lună la alta atunci nu putem accesa acest tip de metode astfel încât facturile să fie plătite în termenul scadent
Cât despre economii nici nu poate fi vorba.
Mihaela Diaconu, manager departament colectare debite: Avem un grad de economisire foarte mic. Vă dau aici, ca exemplu: 50 la sută dintre români economisesc lunar 10 la sută din venit. Doar 18 la sută dintre români economisesc pentru pensie și doar 15 la sută pentru educaţie
România ocupă penultima poziţie în clasamentul micilor economii. Pe primul loc se află Suedia, unde salariul mediu depăşeşte 2.600 de euro. De patru ori mai mare decât al nostru. Doar că nu toţi românii sunt plătiţi cu salariul mediu.
Datele de la Statistică arată un venit mediu în jur de 1800 lei la jumătatea anului. Cu 250 lei mai mult faţă de 2018. Dar pe măsură ce veniturile au crescut, şi cheltuielile au fost mai mari.
Şi ca să vă faceți o idee, 85 la sută din bani se duc pe cheltuieli curente. Adică pe traiul zilnic.
Mihaela Diaconu, manager departament colectare debite: A-ţi face un buget lunar ţine de fiecare dintre noi. Este un exercițiu simplu, pe care dacă îl punem în aplicare ajungem într-o realitate confortabilă. Sunt aplicații sau, pur și simplu, folosim un fişier de calcul manual, o listă, un calcul de bază, o listă cu cheltuieli și venit. Ceea ce e sănătos să aflăm din acest exerciţiu este că aceste cheltuieli nu trebuie să depăşească o anumită parte din cheltuieli astfel încât să punem și pentru economii cât și să ne asigurăm un stil de viață decent
Cu un trai de pe o zi pe alta, puţini se mai gândesc şi la viitor. Drept dovadă la pilonul III de pensii, adică pensiile private facultative, contribuie doar 500 de mii de români.