Români întorşi acasă, afaceri de succes începute cu banii câştigaţi peste hotare
Românii au muncit pe brânci peste hotare, iar acum se întorc să investească banii câştigaţi în ţara în care s-au născut. A început să lucreze ca femeie de serviciu într-un restaurant din Roma, iar acum pune gustul Italiei în farfuriile bucureştenilor.
De Redactia Observator la 14.06.2018, 23:12Românii au muncit pe brânci peste hotare, iar acum se întorc să investească banii câştigaţi în ţara în care s-au născut. A început să lucreze ca femeie de serviciu într-un restaurant din Roma, iar acum pune gustul Italiei în farfuriile bucureştenilor. Este povestea unei românce care s-a întors acasă şi a investit în afaceri banii câştigaţi pe brânci peste hotare.
Nicuţa Enache a învăţat să gătească aşa în Italia. Acolo, a început să câştige primii bani făcând curăţenie într-un restaurant. A muncit şi 16 ore pe zi, la trei locuri de muncă, a învăţat, s-a specializat, până când, într-o zi, unul dintre patroni i-a făcut o propunere: să fie administratorul restaurantului de lux în care lucra.
NICUŢA ENACHE, patron restaurant:
Am zis dacă omul are încredere în mine înseamnă că eu pot şi trebuie să muncesc pentru mine. Îmi doream foarte mult să mă întorc acasă.
Şi s-a întors. Cu 20 de mii de euro a pornit în Bucureşti afacerea la care visa: o băcănie-restaurant cu delicatese italieneşti. După trei ani şi jumătate, abia face faţă comenzilor.
NICUŢA ENACHE, patron restaurant:
Nicăieri nu e ușor, peste tot e așa, dar nu am bătut la uşă, am deschis-o cu forţa dacă a fost necesar şi oamenii au venit în ajutor.
În tot acest timp, la sute de kilometri distanţă, în Alba, şi Petru Morar munceşte cot la cot cu angajaţii.
În 13 ani de muncă pe şantierele din Spania a strâns 300.000 de mii de euro. A mai luat alţi 350 de mii de euro de la Uniunea Europeană şi-a înfiinţat o livadă de pomi fructiferi pe 24 de hectare. Nici lui nu i-a fost uşor să ajungă să conteze pe piaţa din România.
PETRU MORAR, producător:
Birocratic, e mult mai complicat tot, trebuie sa ai nervi de otel să rezişti în hăţiş, facilităţi mai puține, informaţii mai puţine, informaţii în timp real cum merg pieţele- aproape deloc.
Un studiu al celui mai mare program privat de repatriere arată că peste 60% dintre cei 4 milioane de români din străinătate s-ar întoarce acasă.
Numărul celor care şi fac pasul e încă mic, însă.
MARIUS BOSTAN, iniţiator Repatriot:
Reclamă principala barieră birocratia și corupția, nu au încredere în viitorul Romaniei.
În 2015, Marius Bostan a iniţiat un program de repatriere a românilor prin business. În acest an, le-a cerut şi autorităţilor locale să pună umărul la aducerea lor înapoi.
MARIUS BOSTAN, iniţiator Repatriot:
Sa le ofere în mod direct oportunitati, pentru ca sunt foarte multe oportunitati la nivel local, terenuri nelucrate, spaţii comerciale nefolosite, terenuri ca parcuri industriale.
Dar, cu toate acestea, repatrierea este, în continuare, SUB rata emigrării. În fiecare oră, 9 români părăsesc România.