Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Avantajele plăţilor cu cardul. De ce suntem mai săraci dacă folosim aceeaşi sumă, dar cash

Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit astăzi în cadrul rubricii IQ Financiar despre un nou principiu esențial pentru bunăstarea și stabilitatea familiei. În plus, aflăm şi o posibilă formulă de împărţire a banilor într-o relaţie, de la primele întâlniri până în stadiul formării unei familii.

de Iancu Guda

la 21.11.2024 , 09:15

Un principiu important! Să facem plăţile online, cu cardul, pentru că aşa ne gestionăm mai bine banii. Dacă îi ţinem la saltea, îi mănâncă inflaţia, cea mai periculoasă "insectă" pentru că banii îşi pierd din valoare. 10 lei şi 5 lei. Sunt două bancnote egale. Pentru că ce cumpărai cu 5 lei în 2010 costă acum 10 lei. Dacă ne uităm la familia noastră, 95% din plăţi sunt făcute cu cardul.

Avantajele plăţilor cu cardul bancar

Care sunt avantajele? Riscul să pierdem banii cu cardul este mult mai mic, pentru că sunt protejaţi electronic cu PIN. Atenţie când folosiţi bancomatul, să nu vă fure nimeni datele de pe card!

Vezi și

Evidenţa cheltuielilor - ne ajută că avem extrasul bancar şi dacă folosim aplicaţia Money Motion, pentru a reduce risipa. Avem o disciplină financiară prin raportare şi fiscalizăm, pentru că acel comerciant va fiscaliza şi taxele ajung la stat, la buget. 

Pe acelaşi subiect

Numerarul în circulaţie raportat la Produsul Intern Brut. Graficul pentru România este destul de trist: Avem 120 de miliarde de lei, bani în circulaţie. Aproape 7% din PIB, de trei ori peste media europeană. Să nu ne mirăm că se fură mult în România, dacă avem foarte mult cash. 

România este a treia ţară din Europa cu cea mai ridicată economie subterană: 29% din PIB. Concret, pierdem 150 de miliarde de lei la buget. Pierdem sănătate, educaţie, infrastructură, transport. Noi plătim şi suferim.

Cum gestionăm banii în cuplu?

Iată trei tipuri de situaţii:

1.Banii separat. Nu mai aruncaţi cu banii la început, să vă impresionaţi partenerul/partenera. Iubirea este pentru ceea ce eşti, nu pentru ceea de ai financiar. În primele luni de relaţie, banii e bine să fie complet separat, fiecare pe cheltuiala lui.

2. După ce se mută împreună, deja există o componentă de bani împreună. De exemplu, chiria, utilităţile, cheltuielile comune. Aici nu mai este contabilitate.

3. Când faci o familie, avem banii la comun, avem obiective comune, tragem împreună la aceeaşi căruţă, în aceeaşi direcţie. O familie înseamnă: ne gestionăm banii împreună.

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » IQ Financiar » Avantajele plăţilor cu cardul. De ce suntem mai săraci dacă folosim aceeaşi sumă, dar cash