Românii trăiesc în locuințe mici și aglomerate
Locuim în case şi apartamente foarte mici! Datele care apar într-un raport Eurostat ne plasează la coada clasamentului european.
De Andra Mitu la 02.03.2020, 00:28- România e pe ultimul loc în UE.
- Cel mai bine stau irlandezii.
Locuim în case şi apartamente foarte mici! Datele care apar într-un raport Eurostat ne plasează la coada clasamentului european. Să trăieşti într-un spaţiu aerisit nu este un moft. Atunci când locuinţele sunt supraaglomerate, nu avem intimitate şi astfel scade calitatea vieţii.
Într-o ţară ca România, casele trebuie să fie în primul rând proprietate personală. 96 la sută dintre locuitori deţin imobilele în care trăiesc. Cât de mari sunt, ce calitate a vieţii oferă, sunt criterii de care cei mai multi ţin cont. după posibilităţi.
Dan Dandea, arhitect: Noi avem mentalitatea asta de a avea o proprietate. Și neavand venituri mari preferam să ne orientam către apartamentele mai ieftine.
În ţara noastră, suprafaţa medie a unui apartament este de 40 de metri pătraţi. La jumătate faţă de media Uniunii Europene.
Ana Maria Tudorache, arhitect: Dezvoltatorii prefera sa investească în construcții sau în clădiri pe care le pot vinde. Degeaba construiesc locuinte de lux dacă nu am un cumparator care sa își permita luxul. Prefera sa construiască apartamente pe care le pot vinde.
Locuintele din țara noastră sunt cele mai mici din toată Europa. Aproape jumătate dintre romani stau în case inghesuite și nu au intimitate. Specialistii spun că din acest motiv mulți dintre ei sunt tristi și deprimati.
Lipsa spaţiului şi, mai ales, lipsa intimităţii ne pot schimba viaţa.
Jeni Chiriac, psiholog: Pot exista conflicte – bunicii se pot certa cu copiii, pot intra și nu pot respecta ggranitele familiilor nou intemeiate și de aici un sir lung care pot afecta chiar și structura familiala – divorț, separari, conflicte, care pot afecta copiii.
În locuinţe mici şi supraaglomerate locuiesc şi bulgarii, arată studiul Eurostat. La polul opus, doar unul la sută dintre locuitorii din Irlanda trăiesc în spaţii suprapopulate. Pentru confort, spaţiul minim pentru o persoană este de 37 de metri pătraţi utili, spun arhitecţii, iar pentrru un cuplu ar fi nevoie de cel puţin 52 de metri pătraţi utili.