Românii ar putea obține suspendarea pe trei luni a plății utilităților
Pe lângă ratele îngheţate, românii ar mai putea beneficia de o facilitate! Să-şi plătească facturile la utilităţi abia peste trei luni. Asta după ce una dintre ordonanţele militare a plafonat preţurile la energie electrică, gaze, apă şi carburanţi.
De Redactia Observator la 02.04.2020, 00:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Românii ar putea obține suspendarea pe trei luni a plății utilităților
- Măsura ar urma să fie impusă din cauza pandemiei de coronavirus
Pe lângă ratele îngheţate, românii ar mai putea beneficia de o facilitate! Să-şi plătească facturile la utilităţi abia peste trei luni. Asta după ce una dintre ordonanţele militare a plafonat preţurile la energie electrică, gaze, apă şi carburanţi. Acestea nu vor mai putea fi majorate decât după încetarea stării de urgenţă. Tocmai de aceea, analiştii sunt sceptici privind reacţiile pe care unele companii le-ar putea avea după ieşirea din criză. Mai ales dacă amânarea plăţii facturilor va deveni realitate.
Facturile românilor la utilităţi au îngheţat la finalul săptămânii trecute prin ordonanţă militară. Parlamentarii vor însă mai mult şi propun amânarea pentru trei luni a plăţilor utilităţilor, inclusiv la telefonie şi internet.
Oana Iancu, reporter Observator: Potrivit proiectului de Lege, după expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele restante eşalonat, pe o perioadă de 12 luni. Fără însă să li se mai perceapă dobânzi şi penalităţi pentru întârzieri.
Carantina impusă creşte oricum costurile de întreţinere pentru români.
"Apă, într-adevăr, se consumă mai mult. Electricitate... Că merg televizioarele acum... Ascultăm ştirile".
Eugen Berceanu, administrator bloc: Marea majoritate a populaţiei, 80 spre 90%, va sta în locuinţe timp de o lună cel puţin cu siguranţă şi factura la utilităţi va creşte.
Proiectul a trecut seara trecută de Senat și merge la Camera Deputaţilor, care e forul decizional.
Oricum, pe toată perioada stării de urgenţă, costul pentru energia electrică și termică, gaze naturale, apă, salubritate și carburanți a fost plafonat la nivelul din 29 martie, înainte de emiterea Ordonanţei Militare cu numărul 4.
Duminică, în Bucureşti, cel mai mic preţ la motorină a fost 4 lei și 68 de bani, iar benzina 4 lei și 45 de bani. Surpriză, însă. Astăzi, la aceeași stație, carburanţii costă cu 0,2 bani mai mult.
Cristina Oprea, corespondent Observator: Față de acum o lună, un șofer care alimentează cu benzină plătește mai puțin cu peste 27 de lei pentru un plin de 50 de litri. Și cine alimentează cu motorină are costuri mai mici. Cu 25 de lei mai puţin costă acelaşi plin, faţă de acum 30 de zile.
Experții spun că, pe fondul scăderii prețului barilului de petrol, dar și a consumului, costurile de la pompă se păstrau, oricum, la un nivel scăzut. Se tem, însă, de consecințe.
Ion Purică, analist pe piaţa de energie: O să fie o tendință ca toată lumea să zică: "Repede, hai să recuperăm acum potențialele pierderi dinainte".
Virgil Popescu, ministrul Economiei: Reglementatorul și Ministerul va veghea în așa fel încât să nu ne trezim cu creșteri de prețuri mai mari decât s-ar putea justifica.
Măsura de plafonare a prețurilor se aplică și pentru apă și salubritate în perioada stării de urgenţă.