Tot mai mulți români, victimele țeparilor imobiliari. Dezvoltatorii iau banii și dispar nevăzuți
Tot mai mulţi români cad victime unor dezvoltatori care nu mai reuşesc să termine proiectele. Mai multe familii din Timiş se luptă acum în instanţă să recupereze zecile de mii de euro pe care le-au plătit avans pentru construcţii care nu există.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 09:22Tot mai mulţi români cad victime unor dezvoltatori care nu mai reuşesc să termine proiectele. Mai multe familii din Timiş se luptă acum în instanţă să recupereze zecile de mii de euro pe care le-au plătit avans pentru construcţii care nu există. Unele s-au blocat la stadiul de fundaţie, altele la primul etaj. Oamenii spun că dezvoltatorul a dispărut pur şi simplu, după ce şi-a golit conturile.
Pe un șantier din Timișoara, încă din luna septembrie, cheile apartamentelor ar fi trebuit să fie predate proprietarilor. Dar construcţia nu a fost finalizată. Etajele nu există, iar parterul are doar stâlpi de rezistenţă.
Marcel Stroe a plătit un avans de 73 de mii de euro pentru trei apartamente în care ar fi trebuit să se mute el şi copiii lui.
Niciodată nu ne-am gândit că el de fapt va abandona acest imobil, această investiție - Marcel Stroe, păgubit
Spune că a încercat să-şi recupereze banii, însă constructorul a dispărut pur şi simplu. Nu răspunde la telefon, iar în conturile firmei nu există niciun leu. Prin urmare nu poate fi executat.
"Ne pare rău, dar persoana căutată nu este disponibilă"
Sunt multe familii de la care dezvoltatorul ar fi primit bani în avans pentru apartamente sau duplexuri pe care le construieşte. Sunt trei şantiere. Unul în Timişoara şi două în localităţile Giroc şi Urseni.
O țeapă ca la carte, din păcate premeditată. Această proprietate are probleme cu terenul pe care se află, cu autorizația de construcție care nu a fost emisă - Claudiu Gal, avocatul unui păgubit
Verificarea titlului de proprietate este cea dintâi etapă care trebuie parcursă. După ce întreabă un avocat, un notar public, pot să plătească un avans însă printr-un transfer bancar, prin încheierea unui act în fata unui notar public, pentru ca acest act să fie titlu executoriu - Claudiu Gal, avocat
Numai în Bucureşti sunt sute de români care fac eforturi să îşi recupereze banii oferiţi în avans unor dezvoltatori. Ansamblurile rezidenţiale s-au blocat la stadiul proiect sau fundaţie, după ce constructorii au dat faliment sau patronii firmelor au dispărut cu banii.