Lipsa de igienă din gospodării, motivele pentru care România are cei mai mulţi porci domestici afectaţi de pesta porcină
Vânzarea ilegală de carne de porc şi lipsa de igienă din gospodării sunt motivele pentru care România are cei mai mulţi porci domestici afectaţi de pesta porcină.
De Redactia Observator la 03.12.2018, 21:39Vânzarea ilegală de carne de porc şi lipsa de igienă din gospodării sunt motivele pentru care România are cei mai mulţi porci domestici afectaţi de pesta porcină. Asta scrie negru pe alb într-un document al autorităţilor europene, care atrag atenţia că tradiţia românilor de a creşte cel puţin un porc în curte a condus la situaţia dezastruoasă de astăzi.
Timp de opt zile, sătenii din Ruşăneşti, judeţul Olt, au făcut scut în jurul veterinarilor veniţi să le sacrifice porcii. Abia acum, autorităţile pot lua măsuri.
Venera Popa, consilier DSVSA Olt: Medicii s-au liniştit, medicii veterinari sunt lăsaţi să îşi facă treaba, acţionează conform procedurilor din manualul operaţional.
Despre măsuri întârziate şi neputinţa autorităţilor din România este şi documentul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. Suntem singura ţară din Europa în care pesta a făcut ravagii în gospodăriile populaţiei.
Avem 1.073 de cazuri la porcii domestici, în timp ce Polonia are 210, iar Lituania - de zece ori mai puţine.
Specialiştii ne recomandă să cumpărăm carne numai din locurile autorizate, cum sunt pieţele sau magazinele. De altfel, şi în raportul european se menţionează faptul că acest comerţ ilegal poate contribui la răspândirea pestei porcine. În industrie, se estimează că jumătate din carnea de porc de pe piaţă provine din comerţ ilicit.
Mai mult decât atât, oficialii europeni ne atrag atenţia că în gospodării nu se respectă normele de siguranţă alimentară. Aşa că boala s-a răspândit şi prin insecte, cum ar fi ţânţarii sau muştele, dar şi prin pepeni.
Dr. Stelian Bărăităneanu, profesor Facultatea de Medicină Veterinară: Ar fi excepţional, de exemplu, dacă crescătorii ar începe să administreze hrana după ce o procesează termic.
Dana Tănase, director executiv Asociaţia Română a Cărnii: Problema este când vorbim de oamenii în vârstă care aşa au fost obişnuiţi care au grijă de animal ca de propriul lor copil. Dar asta este, suntem în secolul 21 şi trebuie să punem în balanţă ce câştigă şi ce pierdem.
Până acum, 18 judeţe din ţară sunt afectate de pesta porcină. Contactaţi de reporterii Observator, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au refuzat să comenteze situaţia.