România, codaşa Uniunii Europene la autostrăzi
În România nu se construieşte nici pe jumătate din cât se promite. Deşi autorităţile au anunţat că anul acesta vor inaugura 180 de kilometri de autostradă, în cel mai realist scenariu nu vor fi gata decât 43. Ceilalţi s-au pierdut printre hârtii şi blocaje administrative.
De Redactia Observator la 28.10.2019, 21:14În România nu se construieşte nici pe jumătate din cât se promite. Deşi autorităţile au anunţat că anul acesta vor inaugura 180 de kilometri de autostradă, în cel mai realist scenariu nu vor fi gata decât 43. Ceilalţi s-au pierdut printre hârtii şi blocaje administrative. Aşa am ajuns la coada Europei în ceea ce priveşte infrastructura. Avem doar patru centimetri de autostradă pe cap de locuitor.
La începutul anului, autorităţile au promis 180 de kilometri de autostradă pentru finalul lui 2019. Pentru că previziunile erau prea optimiste, câteva luni mai târziu, ministrul Transporturilor a vorbit despre 100 de kilometri de şosea de mare viteză.
Mai sunt două luni până se încheie anul şi au fost daţi în folosinţă doar 22 de kilometri.
Alexandru Vîlvoi, Asociaţia România fără Gropi: Avem, totuşi, o creştere a calităţii minciunilor, practic. Înainte aveam promisiuni de sute de kilometri, 600-700, 800 de kilometri, măcar acum ne-au promis 100, 100 şi ceva de kilometri şi au făcut cam jumătate
Mai exact, pe lângă cei 22 de kilometri ai Autostrăzii Lugoj-Deva pe care se circulă deja, se mai află în construcţie un lot 21 de kilometri, cu probleme tehnice, cinci kilometri de drum între Biharia şi Borş şi şapte kilometri cu profil de autostradă ai variantei de ocolire a Bacăului. Adică 33 de kilometri care ar putea fi daţi în folosinţă în acest an, potrivit CNAIR.
Din cei aproape 830 de kilometri de şosea de mare viteză- câţi are România în prezent, fiecărui cetăţean i-ar reveni, atenţie, 4,2 centimetri de autostradă. La un simplu exerciţiu de imaginaţie, asta înseamnă mai puţin decât jumătate dintr-o bancnotă de un leu.
Prin comparaţie, unui bulgar i-ar reveni aproximativ 10 centimetri, în timp ce spaniolii sunt campioni la capitolul infrastructură. Fiecărui cetăţean îi revin cam 35 de centimetri de autostradă, la o populaţie de aproximativ 45 de milioane de locuitori.
Alexandru Smedoiu, analist financiar: Un investitor care îşi doreşte să facă o fabrică în România se va uita nu numai la forţa de muncă disponibilă în zonă, la costul forţei de muncă, ci şi la modalitatea în care îşi poate transporta produsele de la poarta fabricii către clienţii săi
Nici pe autostrăzile deschise deja nu se circulă mai bine. Pe A3 nu există nici acum benzinării sau spaţii de parcare, la şase ani de la inaugurare, iar pe Autostrada Soarelui se circulă cu restricţii din cauza lucrărilor de modernizare.