Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei

Mai mult de jumătate dintr-un salariu mediu, adică 3.300 de lei, este evaporat, într-un an, de scumpiri. Sunt bani înghiţiţi de inflaţia care, deşi a scăzut în ianuarie, este încă la un nivel mult prea ridicat, de aproape 5%. Din cauza cifrei încăpăţânate, dar şi a incertitudinii fiscale, BNR a decis azi să nu taie din dobânzi.

de Florentina Lazăr

la 14.02.2025 , 20:15

În ianuarie, rata inflaţiei a ajuns la 4,95%, iar asta ne-a uşurat buzunarele. Dintre produsele alimentare, margarina s-a scumpit cel mai mult, cu aproape 20%. Și fructele ne costă cu 11% mai mult. Iar pe legume și citrice plătim cu 10% în plus. În schimb, untul, zahărul și făină s-au ieftinit. Detergenţii ne costă cu 12% mai mult. Plătim în plus şi pe serviciile de curierat, igienă sau cosmetică.

Nici ratele la creditele în lei nu scad

"Serviciile se scumpesc cu 6,5% pentru că România are cea mai mare crestere de salarii din UE, 14%, avem în sectorul privat 12%, în sectorul public 24% şi automat salariile care sunt importante ca şi costuri în servicii pun presiune pe creşteri salariale pe consum şi automat inflaţia rămâne persistentă", a declarat Iancu Guda. Previziunile experţilor nu sunt optimiste. "Nu va scădea anul acesta, vom rămâne cu inflaţia 5% riscul e chiar să crească în caz că introducem taxe, majorare de TVA sau majorare de taxă pe cifra de afaceri, se duce direct în preţuri. Anul viitor am putea ajunge undeva între 3 şi 4%, să înceapă cu 3 valoarea inflaţiei şi o creştere economică poate peste 2%", a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA.

Vezi și

Nici ratele la creditele în lei nu scad. Banca Națională n-a umblat la dobânzi. "Înseamnă că nu ne putem aştepta la o relaxare a costurilor de finanţare, în condiţiile în care inflaţia rămâne persistentă şi dobânzile rămân ridicate", a declarat Iancu Guda, specialist economic Observator. "Avem o incertitudine mare în contextul deficitului bugetar ridicat şi posibilelor majorări de taxe în tot acest an. Ce face BNR acum se vede în ratele persoanelor fizice peste 6 luni. Pentru companii se vede imediat pentru că ele se finanţează la rata ROBOR", a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA. Dobânda cheie este la nivelul de 6,5% pe an încă din august anul trecut.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ați fost nevoiți să renunțați la anumite produse alimentare din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri economice » Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei