România, din nou într-un clasament ruşinos la nivel european (Video)
România a reuşit să ajungă din nou într-un clasament ruşinos la nivel european. Ţara noastră s-a remarcat, de această dată, prin numărul mare de femei silite să se prostitueze în străinătate.
De Redactia Observator la 29.07.2019, 15:12România a reuşit să ajungă din nou într-un clasament ruşinos la nivel european. Ţara noastră s-a remarcat, de această dată, prin numărul mare de femei silite să se prostitueze în străinătate.
Aşa că o echipă a televiziunii britanice Sky News a mers la Craiova ca să realizeze un reportaj pe marginea acestui subiect. Documentarul a fost difuzat cu prilejul Zilei Mondiale a Luptei împotriva Traficului de Persoane.
Pentru jurnaliştii de la Sky News, numele României este sinonim cu traficul de fiinţe umane. Ei au venit pentru a încerca să evalueze proporţiile acestui trist fenomen.
Unul dintre reporteri a vizitat un adăpost pentru minorele salvate din mâinile proxeneţilor. El mărturiseşte că nu se aştepta ca fetele să fie chiar atât de tinere şi sa aiba copii.
Centrul a fost întemeiat de Iana Matei, psiholog, care spune că tinerele victime ale abuzurilor sunt adesea privite, pe nedrept, cu dispreţ.
Iana Matei: Când au curajul să ceară ajutor, ele sunt din nou condamnate de societate: se spune că tot ele sunt, oarecum, de vină, că ştiau la ce să se aştepte. Dar nu este deloc aşa. Aceste fete sunt supravieţuitoare şi, după părerea mea, ele sunt adevăratele eroine.
Iana Matei l-a însoţit pe reporterul britanic la Craiova, unul din oraşele unde traficanţii îşi caută victimele în familiile sărace şi defavorizate.
Ea spune că grupările care făceau contrabandă cu arme,în timpul războaielor din Balcani şi-au extins afacerile în domeniul traficului de femei, şi mai profitabil.
Iana Matei: De îndată ce împlinesc 13 sau poate 14 ani, li se pune mult machiaj şi sunt trimise pe stradă, iar când ajung la 18 ani sunt "exportate" în Anglia, în Germania, oriunde se doreşte.
După cum aminteşte reporterul, Craiova este oraşul unde a eşuat, în luna februarie, procesul unui grup de 26 de traficanţi arestaţi într-o operaţiune comună cu poliţia britanică.
S-a vorbit atunci de anchetatori corupţi, mită şi intimidarea martorilor, adaugă el.