În staţiunea Lovrin, autorităţile au început să investească în renovarea vechiului ştrand
România este a treia ţară din Europa ca potenţial geotermal dar bogăţiile ei rămân în subteran şi prea puțin sunt exploatate. Deşi ar putea fi folosite nu doar pentru efectele curative ci şi pentru încălzirea a sute de mii de locuințe.
De Redactia Observator la 31.07.2019, 15:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
România este a treia ţară din Europa ca potenţial geotermal dar bogăţiile ei rămân în subteran şi prea puțin sunt exploatate. Deşi ar putea fi folosite nu doar pentru efectele curative ci şi pentru încălzirea a sute de mii de locuințe. În staţiunea Lovrin, din judeţul Timiş autorităţile au început să investească timid în renovarea vechiului ştrand din staţiune. Iar turiştii nu s-au lăsat aşteptaţi.
În comuna Lovrin, aflată la jumătatea distanţei dintre Timişoara şi Mako, staţiunea din Ungaria unde merg anual mii de români, vechiul ştrand cu apă geotermală a fost reabilitat de primărie. Reamenajarea a costat peste un milion şi jumătate de lei, bani de la bugetul local.
Viorel Cuţanu, administrator ştrand comuna Lovrin: Apa termală vine de la 1700 de metri la o temperatură de 80 de grade. Ajunge la noi la 60 de grade. Noi nu o amestecăm. Umplem treptat bazinul pentru a-i da posibilitatea să se răcească pentru că este bună pentru boli reumatice.
Există deja turişti fideli care vin an de an, la Lovrin, chiar de mai multe ori într-o vară. Încă din anii '80, în Lovrin există şi un sistem de încălzire a locuinţelor cu apă termală.
Autorităţile locale spun că pentru extinderea proiectului de încălzire au nevoie de fonduri suplimentare.
În Ungaria, turismul balnear atrage anual milioane de turişti, iar cel puţin două sute de mii sunt români. Vecinii noștri au investit însă zeci de milioane de euro pentru a construi parcuri de distracţii.