România nu are laboratoare pentru testarea jucariilor, deși multe sunt periculoase
Atentie la jucăriile periculoase! Ele pot sufoca, intoxica sau răni copiii si nici o autoritate nu le testează în România.
De Redactia Observator la 04.02.2018, 00:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Atentie la jucăriile periculoase! Ele pot sufoca, intoxica sau răni copiii si nici o autoritate nu le testează în România. Cele mai multe jucării de pe piaţa noastră vin din Asia, iar orice produs prost făcut se poate transforma într-un obiect periculos, în mâinile unui copil. Pot lua foc uşor, unele sunt toxice, din cauza vopselelor, iar altele îi pot răni pe cei mici.
Comerciantul vrea să-şi vândă marfa cu orice preţ. Şi pare că n-a citit niciodată etichetele. Măcar acolo unde există.
Este un joc de noroc. Practic orice părinte ar trebui să creadă în cuvintele unui comerciant care vrea să facă profit. Pentru că alte informaţii nu găseşte.
Una din cele mai populare jucării de pe piaţă este o pastă gelatinoasă pentru copii.
Paul Anghel, ANPC: "Au fost găsiţi 572 de operatori economici din 829 controlaţi, la care au fost găsite neconformităţi, abateri de informare. Există un certificat de conformitate CE, prevăzut pe fiecare ambalaj al jucăriei respective, asta înseamnă că respectiva jucărie a fost testată de un laborator acreditat din Uniunea Europeană."
Casstil era singurul laborator de stat din România unde se puteau testa jucării. Acum este închis, iar cei care au îănchiriat spaţii aici spun că ultimele jucării s-au testat acum doi ani de zile.
Pe unele ambalaje poate exista un marcaj. "CE" nu înseamnă însă că este un produs din Uniunea Europeană, ci reprezină o prescurtare pentru "China Export", marcând locul de provenienţă. .
Paul Anghel, ANPC: "Se pot sufoca cei mici în condiţiile în care se joacă cu ele, se desprind şi se ingerează. La păpuşi sau la alt tip de jucării la care se desprinde blăniţa, părul foarte uşor şi poate inhalat de copii. Există un risc asociat pentru jucăriile care au un compus chimic, nociv."
Doar în România, în fiecare an, vânzările ajung la un miliard de lei.