România este în criză de personal. Specialiştii sunt din ce în ce mai greu de găsit
Vi s-a întâmplat cu siguranţă să aşteptaţi cu săptămânile până să găsiţi un specialist disponibil să vă repare un aparat electrocasnic sau o simplă defecţiune la chiuvetă! Nici în restaurante nu vă place viteza cu care sunteţi serviţi.
De Redactia Observator la 09.10.2018, 17:10Vi s-a întâmplat cu siguranţă să aşteptaţi cu săptămânile până să găsiţi un specialist disponibil să vă repare un aparat electrocasnic sau o simplă defecţiune la chiuvetă! Nici în restaurante nu vă place viteza cu care sunteţi serviţi.
Există o explicaţie logică. Nu este vorba despre lentoarea celor de care aveţi nevoie. Doar că specialiştii sunt din ce în ce mai greu de găsit. În momentul de faţă, suntem pe locul al doilea în lume în ceea ce priveşte lipsa acută de forţă de muncă.
Avem tot mai multe locuri de muncă nou create şi mai puţini oameni calificaţi, care să le ocupe. Asta spun specialiştii în resurse umane, care nu reuşesc să angajeze mecanici, bucătari, constructori, sudori, sau ingineri, de exemplu. Romania este plasata pe locul 2 in lume la criza de personal, dupa Japonia. Peste 80 % dintre angajataori au probleme in a-si mai gasi oameni bine pregatiti, arata un studiu recent.
Pentru a nu-şi închide afacerile, managerii companiilor sunt nevoiţi să angajeze oameni necalificaţi.
Simona Bercea, director restaurant: Majoritatea pe care ii avem in momentul de fata in locatie sunt oameni cu care am pornit de la 0. La interviu vin persoane care imi spun ca au fost in afara pt ca ei considera ca acolo castiga mai mult insa cand ajung acolo isi dau seama ca platesc chirie, mancare si nu se aleg cu foarte mult.
Liviu Rogojinaru, sectretar general consiliul national al IMM: 20% dintre cei care lucreaza in Marea Britanie sunt romani. E unul din motive faptul ca nu se mai scolarizeaza pe anumite meserii, ies mai slab pregatiti din scoala.
Potrivit statisticilor, anul trecut în ţara noastră trăiau 5 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. Dintre aceştia, însă, doar jumătate aveau contracte de muncă permanente sau temporare. Îngrijorător este faptul că numărul celor care muncesc este aproape egal cu cel al tinerilor inactivi, care este de peste 2 milioane.