România are un singur laborator de stat autorizat să testeze calitatea produselor
Suntem consumatori de mâna a doua, iar Europa admite că dublul standard ne influenţează vieţile. Primim mărfuri de calitate mai slabă. "Trebuie să facă şi autorităţile locale ceva", spune comisarul european, doar că România are un singur laborator autorizat să testeze calitatea produselor.
De Redactia Observator la 28.03.2019, 22:43Suntem consumatori de mâna a doua, iar Europa admite că dublul standard încă ne influenţează vieţile. Primim mărfuri de calitate mai slabă decât occidentalii. "Trebuie să facă şi autorităţile locale ceva", spune comisarul european pentru securitate alimentară, doar că România are încă un singur laborator de stat, autorizat să testeze calitatea produselor. Anul acesta ar putea fi deschise şi altele, iar oficialii de la Bruxelles dau asigurări că se încearcă stabilirea unui standard privind calitatea mâncării.
Testele făcute de autorităţi, după declanşarea scandalului dublului standard, au relevat faptul că 9 din cele 29 de produse testate sunt de calitate mai slabă în România.
Cu toate astea, nimic nu s-a schimbat, deşi au trecut doi ani.
Concret, într-un baton de salam cu 70% carne, pentru țările din vest se folosea pulpă de porc, iar pentru cel vândut în România, resturi de carne.
Comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis, susţine că "este foarte nedrept față de consumator și chiar am propus să avem o metodologie comună pentru a stabili calitatea mâncării".
Vytenis Andriukaitis este comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară. Deşi recunoaşte fenomenul dublului standard în Uniune, spune că autoritățile locale sunt primele care ar trebui să ia măsuri.
ANPC-ul de la noi are însă un singur laborator propriu de testare a produselor de pe piaţă.
În rest, rămânem cu alte promisiuni.