Avem tot mai multe locuri de muncă, dar tot mai puţini români calificaţi să le ocupe
Aşteptaţi cu săptămânile pentru o programare la service, sunteţi serviţi prea greu la restaurant sau aţi rămas fără medic de familie? Nu vă miraţi. Criza forţei de muncă e atât de gravă, încât România a ajuns pe locul 2 în lume la acest capitol.
De Redactia Observator la 09.10.2018, 21:09Aşteptaţi cu săptămânile pentru o programare la service, sunteţi serviţi prea greu la restaurant sau aţi rămas fără medic de familie? Nu vă miraţi. Criza forţei de muncă e atât de gravă, încât România a ajuns pe locul 2 în lume la acest capitol. Ne pleacă specialiştii, iar în ţară rămân muncitori tot mai puţini şi mai slab pregătiţi. Dintre tinerii rămaşi aici, aproape jumătate nu au un contract de muncă.
Avem tot mai multe locuri de muncă nou create, dar tot mai puţini români calificaţi să le ocupe. O spun specialiştii în resurse umane, care nu reuşesc să găsească mecanici, bucătari sau ingineri.
Pentru a nu-şi închide afacerile, managerii companiilor sunt nevoiţi să angajeze oameni necalificaţi.
Simona Bercea, director restaurant: Majoritatea pe care îi avem în momentul de faţă în locaţie sunt oameni cu care am pornit de la zero. Ne-am ocupat de motivarea lor, de dezvoltarea lor personală şi profesională.
România este pe locul doi în lume la criza de personal, după Japonia. 8 din 10 angajatori sunt afectaţi. În aceste condiţii, un loc într-o şcoală profesională poate însemna o slujbă garantată pentru un tânăr, după absolvire.
Marian Baltă, lăcătuş în construcţii navale: M-am angajat înainte de examen, am fost, m-am angajat prima oară ca necalificat şi după examen mi-am luat calificarea şi automat mi s-a mărit şi salariul.
Însă mulţi tineri văd în diplomă o oportunitate de a pleca din ţară.
Andreea Căliman, brutar patiser: Eu am fost plecată în Cipru cu clasa mea trei săptămâni şi acolo e altfel faţă de aici şi în străinătate mi-aş găsi mult mai repede şi mult mai bine plătit.
Liviu Rogojinaru, secretar general consiliul national al IMM: Peste patru milioane de oameni foarte buni de muncă au plecat în afară şi muncesc, produc acolo plusvaloare.
În special cei cu meserii de înaltă calificare. Se estimează că 300.000 de ingineri au emigrat din 1989 şi până în prezent. Tocmai specialiştii cei mai căutaţi în ţară. În schimb, în România, din cinci milioane de persoane cu vârsta între 15 şi 34 de ani, abia puţin peste jumătate au contracte de muncă permanente sau temporare.