România, popas în drumul cărăușilor de droguri
Ziua şi coletul cu droguri la malul mării. În timp ce poliţiştii culeg pachetele de pe nisip, autorităţile încearcă să adune răspunsuri: cui aparţin tonele de cocaină şi cine sunt românii care au sprijinit reţeaua. Cazul este un pericol la securitatea naţională, spun oficialii români.
De Redactia Observator la 09.04.2019, 22:40Ziua şi coletul cu droguri la malul mării. În timp ce poliţiştii culeg pachetele de pe nisip, autorităţile încearcă să adune răspunsuri: cui aparţin tonele de cocaină şi cine sunt românii care au sprijinit reţeaua. Cazul este un pericol la securitatea naţională, spun oficialii români. În acest timp, specialiştii străini care află de uriaşa cantitate recuperată, accidental, izbucnesc în râs.
Drogurile apar la întâmplare pe toată coasta românească din Vadu şi până în Vama veche, adică pe o distanţă de peste 90 de kilometri. Astăzi poliţiştii au găsit un nou colet în sudul litoralului.
În timp ce la malul mării poliţişti şi jandarmi monitorizează linia de coastă, în Bucureşti, procurorii au adus drogurile pentru a fi analizate.
Suspecţi din România, implicaţi în traficul de cocaină
Surse din anchetă vorbesc inclusiv despre persoane din România implicate în dosar.
Scandalul tonelor de cocaină eşuate la malul mării vine exact în momentul în care specialişti antidrog din Europa au sosit în România ca să caute soluţii de combatere a traficului.
Unii sunt şocaţi să afle de uriaşa captură accidentală.
România a devenit ţară de tranzit şi a intrat pe harta traficului de droguri cu două rute. Traseul balcanic porneşte din America de Sud, traversează Turcia, iar de aici se îndreaptă spre vest prin Bulgaria, România sau Grecia.
Traficanţii de droguri şi-au schimbat rutele
Pitr Jablonski, directorul Centrului de Prevenţie al Drogurilor din Polonia: Cel mai probabil caută noi rute de intrare în Europa. Controalele poliţiştilor din Italia şi Olanda au devenit prea stricte iar acum caută noi soluţii. Aceşti traficanţi îşi schimbă rutele destul de des
Ruta a doua pleacă din Iran sau Pakistan şi ajunge în Europa de cele mai multe ori cu avionul sau tranzitând Africa.
Gerasimos Papanastasos, director Centrul Antidrog: România este o poartă de intrare a drogurilor, cum şi Bulgaria şi Grecia pot fi angrenate. Şi-au schimbat şi tehnologia folosită în cadrul acţiunilor de crimă organizată. În ultimii trei, patru ani au descoperit noi modalităţi de a trafica aceste droguri
Nu doar traficul creşte în România, ci şi consumul de stupefiante. Canabisul este cel mai răspândit drog, urmat de substanţele psihoactive şi cocaină.