Nou record de infectări cu Covid-19 în România. Rafila: "Am intrat în al doilea val. Sistemul sanitar să fie pregătit!" | Video
Am intrat în al doilea val al epidemiei, anunţă specialiştii, în ziua în care am marcat un nou record absolut: 2.158 de cazuri noi! Ambulanţele stau la coadă să lase pacienţii, iar în multe spitale nu mai sunt locuri. Medicii spun că se simt sub asediu şi că în curând nu vor mai putea trata toţi bolnavii chiar dacă starea lor e gravă. Acum, printre pacienţii din Terapie Intensivă sunt şi doi copii: unul de nouă luni şi altul de șase ani.
De Ema Schweninger la 30.09.2020, 20:28- România a avut 2.158 de infectări cu noul coronavirus, în 24 de ore.
- Doi copii infectați cu noul coronavirus au ajuns la terapie intensivă.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
E cea mai grea zi de la începutul epidemiei şi până acum pentru România: 2.158 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. 405 numai în Capitală. Spitalele sunt sufocate şi refuză bolnavi.
Remus Mihalcea, manager Spitalul Colentina: Astăzi au fost refuzate în jur de 5-6 cereri până în momentul actual. Spitalul e plin, la capacitate maximă.
Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Noi suntem într-o stare de asediu constant. Formele uşoare cred că nici nu mai ajung la noi, paturile se umplu cu formele medii şi severe.
În Instititul Matei Balş din Capitală, cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară, se fac în continuu internări.
Medicii abia fac faţă numărului mare de pacienţi. Toată această coadă de ambulanţe pe care o vedeţi în curtea Institutului Matei Balş s-a format în doar 30 de minute.
Bolnavii aşteaptă la rând şi la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Ambulanţele nu pleacă goale din curtea spitalului ci aşteaptă ca alţi pacienţi care au fost evaluaţi şi trataţi să fie duşi acasă ca să se elibereze paturi pentru ceilalţi bolnavi.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balş: În Capitală e o zonă roşie unde sunt foarte multe cazuri. E o perioadă grea, clar că se lucrează la capacitate maximă.
Printr-o perioadă grea trec toate spitalele din ţară.
Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: În momentul de față avem un singur loc liber pentru confirmați. Pentru femei. Și niciun loc liber la Terapie Intensivă. Este un moment pe care nu m-aș fi gândit că îl pot trai atât de repede.
Virgil Musta, medic: Cred că este doar un pas până vom fi în situaţia în care oamenii infectaţi care vor dezvolta forme care necesită internarea să nu mai aibă unde să se interneze, să rămână la domiciliu, să nu beneficieze de terapie specifică.
550 de pacienti sunt acum la ATI. Printre ei, un bebeluş de doar nouă luni. Atât el cât şi mama lui, însărcinată în cinci luni, au fost testaţi pozitiv în urmă cu câteva zile. Copilul avea şi alte probleme.
Liliana Moraru, director medical Spitalul de Urgenţă pentru Copii Galaţi: În momentul de faţă este echilibrat cardio-pulmonar şi digestiv, cu o stare generală relativ bună.
Şi la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală e internat la ATI un copil de șase ani. A fost depistat pozitiv înainte să fie operat de urgenţă din cauza unei peritonite.
Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu: Nu este intubat, este doar cu o măscuță de oxigen. Are o ușoară afectare pulmonară din cauza infectării cu Covid, dar în acest moment nu pune probleme.
Specialiştii ne dau o altă veste-şoc: suntem pe valul doi al pandemiei.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Suntem în cel de-al doilea și în România, cu precizarea că nu am scăzut aşa mult în vară şi am crescut transmiterea. Europa se confruntă cu ceea ce numim al doilea val de infecție. Faptul că noi am fost pe pantă ascendentă și cu perioadă de acalmie nu înseamnă că nu ne situează într-o zonă diferită față de restul țărilor din Uniunea Europeană. Nu pot să extrag România din contextul european. Deci am intrat în al doilea val o dată cu țările eurpene, evident. Sistemul sanitar să fie pregătit și pentru eventuale șocuri de creștere rapidă la ATI.
Bilanţul ultimelor zile îi sperie şi pe oficiali.
Ludovic Orban, premierul României: Sunt îngrijorat de ce am văzut astăzi. Facem o analiză foarte serioasă.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Specialiştii cred că de acum şi până la finalul anului numărul de îmbolnăviri va tot creşte.